Вноските за втора пенсия да се правят или към Националния осигурителен институт, или към частен пенсионен фонд – тази промяна беше внесена от депутатите в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване.

Текстовете бяха приети с мнозинство от бюджетната комисия в НС на второ четене. "За" бяха ГЕРБ ДПС и Патриотичния  фронт, а РБ и БСП се въздържаха.

Промяната в пенсионната система беше анонсирана преди два дни от премиера Бойко Борисов, след като синдикатите се вдигнаха на протест.

В момента вноската за пенсия за хората от най-масовата - трета категория труд, е 12.8% в Държавното обществено осигуряване и 5% в частен пенсионен фонд.

Предложението е тези 5 % човек сам да прецени къде да внася - в частен фонд на индивидуална сметка или в Държавното обществено осигуряване, където парите са общи. Тази преценка обаче ще може да се прави само веднъж в живота и връщане назад няма да има.

Ако не посочат частен фонд, вноската им за допълнително пенсионно осигуряване ще отива автоматично в Националния осигурителен институт.

За останалите, които вече работят, срок за избор няма.

Реакции

Според вносителите идеята е да се даде право на избор, докато опозицията смята, че при сегашната формулировка този избор се прави само веднъж на практика е ограничен.

„Трябва хората да са добре информирани и да решат къде да отиват парите им за втория стълб на пенсионното осигураване”, посочи Менда Стоянова от ГЕРБ. Тя отбеляза, че в момента на пенсионните фондове се дават на тепсия вноските на онези лица, които не са избрали изрично къде да се осигуряват и с промените повече хора ще проявят интерес.

Разчети колко пари допълнително ще влязат в НОИ няма - тъй като не ясно колко от българите ще поискат вноските им да се прехвърлят към държавата.

„Ние няма да препоръчаме на никого нито да стои, нито да се маха. Ние ще препоръчаме на пенсионно осигурителните дружества да информират хората и да бъдат по активни”, коментира икономическият министър Владислав Горанов.

Близо 8 милиарда лева са натрупани в частните фондове до момента и според дружествата те ще започнат да изплащат първите допълнителни пенсии след 5-6 години. Според представители на фондовете, в момента се готви национализация по унгарски модел, която там е довела само до изхарчването на парите.

Представители на работодателските организации възразиха срещу това предложение.

Иван Бойков от КРИБ заяви, че на база пенсионните фондове работи фондовата борса и изтеглянето на капитали от тях към НОИ ще се отрази зле на капиталовия пазар.

Димитър Бранков от Българска стопанска камара заяви, че се гласуват предложения, направени в последния момент без никакъв обществен дебат и затова предложи приемането на текстовете трябва да бъде отложено до 31 март следващата година.

Реформаторите поискаха спешни консултации заради промяната в модела и при гласуването не подкрепиха текстовете, но БСП обявиха, че биха подкрепили текстовете, макар да искат някои промени в детайлите.

Други промени

Бюджетът на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2015 година предвижда запазване на размерите и съотношенията на осигурителните вноски, както и участието на държавата във финансирането на фонд "Пенсии".

Снимка: bTV

От 1 януари 2015 година се увеличава минималният осигурителен доход за земеделските производители и тютюнопроизводителите от 240 на 300 лева.

Снимка: bTV

Увеличава се и максималният осигурителен доход за всички осигурени лица от 2400 на 2600 лева. От 1 януари 2015 година се увеличава осигурителният стаж за пенсиониране с 4 месеца, а възрастта за пенсиониране се замразява - друг резултат от преговорите на Борисов със синдикатите.

От 1 юли 2015 г. се увеличава минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 154.50 лв. на 157.44 лв.

Снимка: bTV

Майчинските през първата година ще са според осигуровките от последните 24 месеца (а не 18, както преди), докато през втората се фиксират на 340 лв., въпреки увеличението на минималната заплата.

На второ четене в пленарната зала влиза и предложението за затвор при умишлено укриване на здравни и социални осигуровки.