Скъпи сънародници,

От утре България за трети път в демократичната си история ще бъде управлявана от служебно правителство. Именно в трудните моменти служебните правителства са били тези, които са успокоявали нацията и са задавали правилната посока за излизане от кризата. Вярвам, че и сега ще бъде така.

Днес след 23 г. преход много българи се чувстват разочаровани от икономическата среда и дефицита на справедливост. Хората очакват резултати - решението е икономическо развитие и социално справедлива, солидарна държава. Последните събития в България ни показаха възможностите, но и рисковете, пред които сме изправени. Хората в страната заявиха своята гражданска позиция и решимост за повече контрол върху работата на политиците. Хората показват висока степен на демократична култура. Сега политиците са на ход – да работят за доверие и прогрес.

Социална криза, базирана на ниски доходи и висока безработица в страната прерасна в политическа криза с оставката на правителството и в парламентарна криза, с невъзможността на 41-то Народно събрание да излъчи правителство и да продължи да работи. Търсих подкрепа за решаване на възникналата криза в рамките на Правителството и Парламента, но без успех. Направих четири кръга от консултации след оставката на правителството, свиках и извънредно заседание на Консултативния съвет по национална сигурност, които показаха изчерпан лимит на доверие в настоящото Народно събрание. Остана последният възможен ход – предсрочни избори. Като президент спазвам стриктно Конституцията и посочените в нея срокове. Oт утре назначавам служебното правителство, разпускам Народното събрание на 15 март и насрочвам парламентарни избори за 12 май. Посочих тази дата, за да не натоварим с политически страсти светлите християнски празници Цветница и Великден.

Формирането на служебния кабинет бе изцяло моя отговорност. Не съм допускал влияние от никой, не съм гледал партийната окраска.

Вярвам, че служебният премиер на България трябва да бъде добър дипломат. Да чуе всеки, но и да бъде чут. Да бъде умерен, разумен, компетентен. Да бъде абсолютно наясно със ситуацията в България, региона, Европа и по света. Да защити българските интереси в Брюксел – в тези съдбовни месеци става въпрос за десетки милиарди за България и за важни интеграционни процеси в Европейския съюз. Моят избор е българският посланик в Париж – Марин Райков. Той ще бъде министър-председател и министър на външните работи.

За вицепремиери посочих три млади жени – работливи, компетентни и можещи, доказали своя морал и отговорност - както всички български жени, на които народът винаги се е уповавал в трудни моменти.

При избора на министрите се ръководих от следните принципи: Всеки от тях да е безспорен в своята област професионалист, започнал от нулата и извървял пътя си, постигнал сам своята репутация и достойнство на успял човек.

Това бе много важно за мен – всеки един от тях е започнал от редник, от инженер, от учител, от доктор и е доказал себе си. Всички те са експерти в областта си, познават как работят институциите и са доказали своята надпартийност. Никой не е бил агент на Държавна сигурност.

Сред тях има видни учени от Българската академия на науките, Военната академия, Тракийския университет – за да впрегнем научния капацитет на нацията през 2013 г. – годината на стратегическо планиране до 2020 г. Ще назнача специален министър за електронното правителство с основна задача да координира действията на всички в държавата и да се изработи и приеме интегриран Национален план за Електронно правителство. Целта е да не се работи на парче. Целта е гражданите и бизнесът да не стоят по гишетата. Да се подобри значително бизнес средата, да се намали видимо корупцията.

Проблемите на нацията в основата си са икономически. Но не може да има работеща икономика без работещи институции. Идеите на гражданите също не могат да бъдат осъществени без институции, които да бъдат открити и ефективни.

Милиони активни българи всеки ден ходят на работа отговорно и почтено, грижат се за семействата си, за децата и родителите си. Те очакват мъдри и отговорни държавни решения за стабилност и развитие.

Служебното правителство ще работи за доверие в институциите, за повече прозрачност и граждански контрол. Служебното правителство ще бъде гарант за свободни и демократични избори. Затова ще бъде създаден Граждански борд за честни избори към министър-председателя. Служебното правителство ще бъде отговорно към гражданското общество и в диалог с него ще формира важни политики. Служебното правителство ще служи на хората, а не на партийни елити. То ще подготви изборите, но няма да участва в тях. Ще прави политики, но няма да политизира. Служебното правителство ще насочи усилия към прозрачност и ефективност на регулаторните органи за ограничаване вредното въздействие на монополните структури. То ще предприеме важни социални и икономически мерки в интерес на гражданите и икономиката. Пенсиите ще бъдат увеличени, както е планирано от 1 април. Ще работи, за да не се допусне вакуум при усвояването на договорените средства от Европейския съюз и ще предприеме адекватни действия относно планирането и договарянето на еврофондовете за България до 2020 г.

Днес гражданската енергия стана част от енергийния баланс на България. Гражданите искат да знаят как са управлявани парите на държавните и на частните енергийни дружества. Затова е необходим пълен одит и проверка от А до Я по веригата на цената на тока, а резултатите от нея да бъдат публични. Нека договорите също станат публични. Основните проблеми за решаване в енергетиката са тоталната липса на прозрачност и ниската енергийна ефективност. Цените трябва да са справедливи и пазарно ориентирани, а не монополни.

Служебното правителство ще изиска от Комисията за защита на конкуренцията да бъдат посочени монополите и секторите, в които има такива – енергетика, здравеопазване, транспорт, медии и други. Ще подготви антимонополно законодателство в енергетиката и въвеждането на възможността гражданите да имат право на свободен избор на доставчик на ток. Служебното правителство ще подготви законодателни промени за силен и независим енергиен регулатор, избран от Парламента, а не посочен от управляващите. Ще започне веднага с обществените съвети, както обещах – първите теми могат да бъдат енергетика, екология и социална политика.

Служебното правителство ще зададе посоката за няколко смислени стратегически национални приоритета, защото видяхме, че цените на тока и на храните са въпрос и на национална сигурност. България е износител на ток, но хората не печелят нищо от това. Същевременно българските предприятия използват пет пъти повече енергия за единица продукция от средното в Европа, а в панелките плащаме за да топлим и атмосферата, защото не са добре топлоизолирани. Нека да сме наясно – или санираме панелките или 3 млн. българи, които сега живеят в тях, остават в бъдеще на палатки, но с нови енергийни мощности. Санирането чрез Националната програма за енергийна ефективност е най-смисленият проект, с който да се захванем, заедно с магистралите, образованието и електронното правителство, защото засягат всички и от него печелят всички, а не една група лобисти. Точно тези програми ще създадат дългоочакваните стотици хиляди работни места. Така е и в земеделието – трябва да намерим правилния баланс между планината и полето. В планината животът е по-тежък и различен. Има големи ферми в полето – това е добре, но нека помогнем целево и на малките, природосъобразни ферми. Това също ще създаде много работни места.

Ще действаме без емоции и прагматично. Имаме възможност да свършим сериозен обем смислена работа. Приоритетите и задачите пред служебното правителство са ясни. Кризата е социална и политическа, нека не допускаме тя да стане и икономическа. Да не изгоним инвеститорите и работодателите, защото те създават работни места, не държавата. За да преборим бедността трябва да се създадат нови работни места. Затова е нужно да подкрепяме малките и средни предприятия – служебното правителство трябва да намери възможност в рамките на бюджета да изплати приоритетно държавните задължения към малките и средни предприятия.

Идват избори. Важно е в хода на предизборната кампания политиците да отговорят много ясно на повдигнатите от гражданите въпроси: монополи; национализация или либерализация на доставчиците на ток; силен и независим регулатор с гражданска квота; промени в Изборния кодекс и Конституцията – „Да”, „Не”, кога, как?

Искам политическите партии да са честни към хората и да дадат ясни отговори. Това ще помогне много в сегашната ситуация. Предстоят избори – политиците ще водят предизборни битки и ще се борят за победа, но нека напомня, че най-важна е победата на обикновения човек.

И тъй като предполагам, че различни доброжелатели ще търсят навсякъде негативи, нека заявя ясно, че голямото деление днес е на едните, които застават зад България и другите, застанали зад собствения си интерес. В министрите на служебното правителство съм сигурен, че те застават на страната на европейския избор на България. Тези министри идват с ограничен във времето мандат – вероятно около 3 месеца. Те няма да стоят четири години. Нека им дадем шанс да си свършат работата и след това да ги съдим.

Модернизацията и европеизацията на България няма алтернатива. Да я постигнем заедно.