Днес България ще има нова номинация за еврокомисар. Решението трябва да бъде взето официално на правителственото заседание днес.

Още от миналата седмица най-спряганото име за поста е това на Мария Габриел. Тя е евродепутат от ГЕРБ и ЕНП и ръководител на групата на партията в Европарламента. Неофициално се твърди, че е предложена лично от Жан-Клод Юнкер, а очакваният нов ресор в Еврокомисията  е "Дигитализация".

Страната ни е без свой еврокомисар вече пети месец след напускането на Кристалина Георгиева.

В навечерието на заседанието новите министрите запазиха мълчание, но обявиха, че са оптимисти. Ако номинацията бъде потвърдена официално на Мария Габриел й предстои изслушване и в Европарламента.

Как ще спасим европредседателството

Първото заседание на кабинета „Борисов 3” ще е свързано с още важни решения. Новоизбраното правителство ще обсъди подготовката за българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г.
Министрите ще разгледат прогнозното разпределение на разходите по подготовката на председателство и дали има нужда от отпускането на още средства.

Само шест месеца преди старта на първото българско председателство на Съвета на Европейския съюз основните обществени поръчки все още не са сключени, а най-важните ремонтни дейности не са започнали.

До момента са обявени само две от общо 12 обществени поръчки, като най-важните, свързани с логистиката, настаняване и извозване на гостите, не са сключени. Наблюдава се недостиг на персонал -  търсят се 122 допълнителни щатни бройки за експертни позиции.

Сградата на НДК, в която ще се провежда българското председателство, също не е готова.