Днес започват преговорите между лекарския съюз и здравната каса за излизане от кризата с недостига на средства за лечебните заведения.

Заседанието е заради очаквания преразход в бюджета на касата от 200 милиона лева за болници и лекарства. От тези средства очаквания недостиг за болнична помощ е 124 милиона лева.

Един от вариантите, които ще се обсъждат, е намаляване на цените на клиничните пътеки с до 13 процента, за да се компенсират липсващите средства.

Миналата седмица съсловната организация се обяви против тази мярка. Лекарите имат право да откажат предложението, но е възможно клиничните пътеки да бъдат намалени служебно с постановление на кабинета.

Засега предложението на Надзорния съвет на Здравната каса е клиничните пътеки да бъдат орязани до 18 процента, за да може да се запълни очертаващата се дупка в бюджета на касата от 200 милиона лева.

От съсловната организация се обявиха против.

На срещата са обсъждани два варианта. Единият е намаляване на цените на клиничните пътеки – на всички или само на някои.

Вторият обсъждан вариант е корекция на Националния рамков договор, като от парите за болниците се извадят значителен брой клинични пътеки, с което разходите за тях да намалеят. Такива са пътеките за очни болести, за кожни заболявания, както и за болести на ушите, носа и гърлото.

На този етап не е обсъждан вариант за актуализация на бюджета на Здравната каса.