Работи се активно по изграждането на стратегия за интеграция на бежанците. Това обяви министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев на пресконференция след заседанието на МС. „Вече има съществен напредък и се надявам в кратки срокове - за по-малко от месец, да има някакъв проект, който да предложим, и да започнем както междуведомствено, така и обществено обсъждане с участието на неправителствени организации”, допълни той.

В доклада за мерките, които трябва да се предприемат при повишен миграционен натиск, имаше предвидени 33 мерки. От тях в процеса на изпълнението на плана отпаднали 6 дейности, поясни Йовчев. Вече няма необходимостта от допълнителното назначаване на служители край границата с Турция. Няма нужда от изграждането на център и палатков лагер в Телиш, както и от назначаването на служители на граждански договори в центровете за настаняване на бежанци, обясни вътрешният министър.

Той съобщи, че се изготвя и интеграционна стратегия за бежанците. Сред мерките, заложени в нея, са програми за децентрализацията на бежанците, както и такива за подобряване на комуникацията.

Йовчев каза, че има промяна в маршрутите, по които преминават нелегални емигранти в страната, като към момента най-често това се случва през Резово.

По думите на министъра, сроковете за изграждането на оградата с Турция зависят и от климатичните условия, но като цяло изграждането на оградата върви с бързи темпове. Към момента има 1500 души, които са допълнително изпратени, а когато оградата бъде готова, от 700 от тях няма да има нужда.

В процес на изпълнение е подписването на междуправителствено споразумение между България и Турция, както и изграждане на тристранен център. Ще бъде създадена и междуведомствена група за обмяна на опит. "Това нещо е свързано с въвеждането и с промените на закона за бежанците, които ще помогнат да преминем към различна организация”, обясни Йовчев.

  • Еврокомисарят Аврамопулос: Кризата с мигрантите свърши
  • Бежанците, влезли в ЕС през 2015 г. – над 1 млн. души
  • Бъчварова ще настоява за най-високи санкции срещу каналджийството
  • Какво е в дома ти да се настанят изневиделица 50 бежанци
  • България ще бъде "частично изключение" в схемите за разселване на мигрантите в ЕС
  • Полицията задържа още 11 нелегални имигранти в Старозагорско
  • Иранците, избягали от оковите на една безумна власт и сменили вярата си
  • Над 90% от бежанците, получили убежище в България през 2014 г., са сирийци
  • 37 нелегални имигранти бяха заловени на Дунав мост
  • Близо дузина мигранти заловени на влизане у нас