Депутатите в Народното събрание приеха два законопроекта с поправки срещу изборния туризъм, предаде БГНЕС.

Законопроектите са внесени от БСП и Реформаторския блок, като целят да преустановят масовото преселение на граждани към малки общини и регистрация на десетки граждани на един и същ адрес, практика преди предстоящи местни избори.

„С регистрация на 20, 30 или 100 избиратели в полуразрушени сгради и плевни, редица кандидати за кметове се надяват да променят местния вот, като си осигурят предварителна служебна победа”, коментира Мая Манолова от парламентарната трибуна. Според нея тази практика демотивира хората да взимат участие в изборите.

В законопроекта на БСП се предлага всички регистрации, извършени в нарушение на закона, да бъдат заличени, а извършителите санкционирани. Ще се извършват проверки на законността на адресните регистрации след подаване на сигнал, по искане на собственик на имот или по инициатива на кмета.

Въвежда се и задължение за извършване на служебна проверка за спазване на изискванията за адресна регистрация за периода от 1 февруари 2015 до 30 април 2015 година.

Законопроектът на Реформаторския блок предвижда определен брой хора да могат да се регистрират на определен адрес. Не се допуска регистриране на настоящ или постоянен адрес за повече от четири месеца в хотел, мотел, почивен дом или друго място за подслон.

Когато се определя общия брой на лицата се вземат предвид и регистрираните на адреса собственици или титуляри на право на ползване. В случаите, ксогато жилището се обитава само от роднини се допуска трикратно надвишаване на броя на лицата, които обичайно могат да обитават жилището.

Двата законопроекта са приети с мнозинство на първо четене.