Референдум и местни избори ще могат да се провеждат на една и съща дата. По време на второто гласува на промените в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, предложението бе прието с 88 гласа "за", 12 "против" и 11 "въздържали се".

Освен това, прагът за свикване на национално допитване беше свален от 500 000 на 400 000 подписа. Не бяха приети предложенията на АБВ и ПФ за праг от съответно 300 000 и 350 000 парафа.

Президентът Росен Плевнелиев вече обяви, че ще свика национален референдум за въвеждането на частично мажоритарна система, както и задължително и електронно гласуване.

По време на дебатите от ДПС изненадващо предложиха вместо намаляване на прага, неговото увеличаване от 500 на 800 000 подписа. Депутатът Хамид Хамид посочи, че всички предложения за намаляване на прага за свикване на референдум са чисто популистки и създават сериозни предпоставки много малка част от българското общество да манипулира голямата.

„През изминалите месеци се наслушахме на тезата колко голяма представителност трябва да има в обществото. Вносителите на референдума предлагат задължително гласуване с мотивите, че обществено-политическият живот се нуждае от по-голяма представителност. Как постигаме по-голяма представителност като намалим подписите?”, запита Хамид.

И какво ще стане

Резултатът от референдума ще има задължителен характер за 43-то НС и в рамките на месец сме длъжни да въведем смесена пропорционално – мажоритарна система, заяви от парламентарната трибуна председателят на ДПС Лютви Местан.

„Дори при редуцирания вариант, установяваме модел на еднопартийно управление. Честито! Няма да дам други примери с рискове. Мисля, че примерът с Гърция малко или много трябва да ни освести. Къде е смелостта на Ципрас, който подложи на референдум проекта за споразумение с кредиторите, а сега не подложи на референдум подписаното споразумение. Защото 80 на 100 от гръцкия народ ще каже не”, подчерта той.

По думите му с промените „целокупният народ” става законодателен субект, а не е добре хората да се произнасят по експертни теми. Местан призова останалите текстове на законопроекта да се обсъдят в по-спокойна обстановка след местните избори.

„Категорично съм срещу задължителното гласуване, защото е право, а не задължение, но това не означава, че не искам да питам народа какво мисли”, каза в реплика Георги Кадиев от БСП. Лидерът на ДПС му отговори, че хората няма да гласуват „за” или „против” задължителния или мажоритарния вот, а за митологема.

Внушава се, че мажоритарният вот е панацеята, която ще подобри качеството на политическото представителство. Тежка илюзия. Ще се сдобием със смесена пропорционално-мажоритарна система, в която първата политическа сила взима всичко”, смята Местан.