НПСД загърбиха Реформаторския блок, отиват на избори заедно с Местан
По-рано Касим Дал твърдеше, че не би работил с бивши агенти на ДС
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 2
  • 2
    6
Лютви Местан
Снимка: БГНЕС

Народна партия „Свобода и достойнство” ще се яви на изборите не като част от Реформаторския блок, а заедно с ДОСТ. Това обяви говорителят на РБ д-р Петър Москов.

Решението на НПСД е било обявено днес от нейния председател Орхан Исмаилов на Политическия съвет на блока.

„Реформаторският блок приема с разбиране тази позиция на НПСД. Но за нас сътрудничество с партията ДОСТ е неприемливо и не можем да позволим отстъпление от тази позиция. При вземане на такова окончателно решение в НПСД ще означава еднозначно, че РБ не може да участва заедно с НПСД на изборите. Като съюзник на партията на г-н Местан, те не могат да продължат да бъдат част от блока”, подчерта Москов.

Ако НПСД и ДОСТ започнат съвместна работа, това ще бележи събирането извън ДПС на двама от най-близките хора на Ахмед Доган в миналото – Касим Дал и Лютви Местан. Първият напусна движението в началото на 2011 г., а вторият беше свален от лидерския пост след критична към политиката му реч на Доган в самия край на 2015 г.

Дал на няколко пъти изключваше възможност за коалиране с Местан заради принадлежността към Държавна сигурност на последния, както и заради участието му в процесите в ДПС до самото си изключване.

През последните седмици обаче се появиха информации, че двете формации, които имат добри контакти в управлението на Турция (Касим Дал нееднократно е изтъквал топлите си лични отношения с Реджеп Ердоган, а Лютви Местан пренощува в турското посолство, след като Ахмед Доган се обяви срещу него-б.р.), са били призовани от Анкара да загърбят разногласията в името на по-добро представяне на предсрочния вот.

  • 2
    6
Още по темата
2 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре