Правителството си поставя за цел да има поне 20-30 осъдени корумпирани от високите етажи на властта с влезли в сила ефективни присъди. Това е посочено в доклад, озаглавен "Стратегически насоки за борба с корупцията", който се очаква Министерският съвет да разгледа на заседанието си в петък по предложение на вицепремиера Меглена Кунева.

Документът е подготвен от работна група, водена от зам.-министъра на вътрешните работи Филип Гунев. Върху него през март трябва да бъде написана цялостна антикорупционна стратегия на България, съобщава "24 часа".

С корумпираните управляващи ще се бори ново специално звено, което ще разследва всички политици, министри, висши чиновници, шефове на агенции. То ще се занимава единствено със случаи, при които щетите за бюджета надхвърлят един милион лева  или поисканият подкуп е над 100 000 лв.

За да бъдат постигнати резултати и да се гарантира независимост на новата структура, ръководството й ще бъде редовно атестирано за постигнатите резултати. Ако поставените цели не бъдат изпълнени, шефовете на звеното ще бъдат сменени.

В новата структура ще участват поне 200 прокурори, следователи, оперативни работници от МВР и данъчни инспектори от НАП.