Без ясен резултат приключиха разговорите между представители на Реформаторския блок, ГЕРБ и Патриотичния фронт в парламента. Към момента няма 100-процентова яснота дали ще бъде сформирано ново правителство в настоящия парламент с мандата на дясното обединение, или България тръгва към предсрочни избори.

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов и говорителят на ПГ на реформаторите Найден Зеленогорски обявиха, че в евентуален нов кабинет премиерът вероятно ще е от РБ, а хора на Бойко Борисов може да заемат някои от министерските кресла.

За да се стигне до това, и трите политически сили искат да се обединят около програма за следващите близо две години, които остават от мандата. За тази цел трябва да се стигне до обща позиция за или против въвеждането на мажоритарна система, евентуално вдигане на пенсиите и оценка дали нашата страна ще може да поеме председателството на ЕС.

По-късно обаче Цветан Цветанов уточни, че "съвсем скоро" може да има ново правителство. 

"В момента работните групи работят по акценти от програмата. Утрешният ден може би ще бъде денят, в който действително от всички тези работни групи, които работят към настоящия момент, ще можем да седнем и да видим дали има пресечни точки, около които да се обединим или просто приключваме", обясни Цветанов.

Разговорите продължават както днес, така и утре. Мандатът няма да бъде върнат утре на президента Росен Плевнелиев, а вероятно в сряда. Така, ако въобще може да се говори за ново правителство със стария парламент, то може да се случи след Коледа.

Страх и алчност?

Правителство в това Народно събрание може да бъде излъчено само на основание на страха и на алчността. Това заяви пред журналисти в парламента говорителят на ПГ на "БСП лява България" Жельо Бойчев.

По думите му страхът от предстоящите избори и от служебното правителство на Румен Радев събира ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт. Желанието за оставане на власт на всяка цена на тези хора продължава да стои и това ще бъде въпреки ясно изразеното мнение на българските избиратели за промяна, коментира Бойчев. Според него всичко това ще бъде за сметка на България.

Според Жельо Бойчев, ако управляващите са били искрени и наистина са искали да направят промени в изборното законодателство, са имали тази възможност. Според него това се използва като предтекст и обяснение, за да останат на власт на всяка цена.