Марин Райков е чудесен избор за премиер на служебното правителство на България, коментира Екатерина Захариева, вицепремиер с ресор „Регионално развитие” в кабинета, назначен от Росен Плевнелиев.

Като бивш съветник на президента Захариева е провела повечето предварителни разговори с кандидатите за министри. Тя обаче увери, че окончателните кадрови решения са били на държавния глава.

„Готова съм да се справя с поетите ангажименти. Не съм приела поста, за да ми е удобно,” заяви още Екатерина Захариева. По думите й, по време на мандата си правителството ще направи всичко възможно да се справи с политическата криза и да изгради стабилна основа за бъдещо развитие.

Магистралите

Като министър на регионалното развитие тя се надява в тримесечния си мандат да види магистрала „Тракия” завършена. „Всички магистрали са важни, нямам любима,” подчерта обаче Захариева.

Сред другите основни приоритети в повереното й ведомство тя посочи разплащането на средства по ОП „Регионално развитие”.

Предсрочните парламентарни избори

Вицепремиерът в служебния кабинет увери, че администрацията подготвя „честни и прозрачни” избори. „Ще гарантираме честност и прозрачност на изборния процес. Започнали сме пълната техническа организация на изборите в Министерски съвет, Министерството на регионалното развитие и Министерството на вътрешните работи,” обясни Екатерина Захариева.

„Задачите ни не са амбициозни, а необходими,” заяви още тя, като допълни, че служебният кабинет няма да се ограничи само в организирането на избори.

Личният живот на вицепремиера

Екатерина Захариева разказа, че е родена в Пазарджик и е омъжена за „млад и успешен архитект”. Завършила е право, но е работила като адвокат само две години, след което се пренасочила към голямата си страст – околната среда”. „Участвала съм в транспонирането на цялото европейско законодателство в областта,” подчерта вицепремиерът.

Екатерина Захариева каза още, че има доходи само от работните си заплати, а декларациите за имотното й състояние са публични от 2009 г. и са достъпни на сайта на Сметната палата.