Новите отношения с Македония: Успех на родните политици или успех въпреки родните политици
Анализ на д-р Спас Ташев и Александър Йорданов
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 1
    1
Спас Ташев и Александър Йорданов
Снимка: bTV

България и Македония драстично подобриха двустранните си отношения през последните месеци, но е спорно доколко нашата страна има роля в този процес. Това мнение изразиха в студиото на „Тази сутрин” историкът д-р Спас Ташев и бившият ни посланик в Скопие Александър Йорданов.

„Това подобрение е станало и независимо от нас, продукт е на процесите вътре в Македония, но България не е участвала активно в тези процеси”, коментира д-р Ташев, като отбеляза, че би следвало да имаме определена роля, при положение, че на македонска земя има най-много хора, които имат родова връзка с България – без значение дали се определят с днешна дата като българи, или не.

Съвместно заседание на правителствата на България и МакедонияЩе бъде подписан меморандум за поевтиняване на разговорите и интернет в роуминг

„У нас прекалено много се поставяше акцентът върху изясняването на историческите въпроси, езиковите въпроси, нация ли са и т.н. Изостанахме в другата си активност – да покажем икономическия си потенциал, да създаваме бизнеси, работни места за македонски граждани”, коментира и Йорданов.

Той посочи, че и в момента активната страна е македонската. По думите му Зоран Заев и в Белград е обещал среща във формат „правителства”, като даже е подчерта, че за македонските граждани Сърбия е най-близка културно и отношенията с нея се подобряват най-бързо.

Ташев беше категоричен, че нашата страна няма културно присъствие в Македония – няма български вестници, книги, радио и телевизия, докато Белград работи много активно в тази посока. „Ако гледате една македонска телевизия, няма да имате чувството, че Югославия се е разпаднала”, заяви той.

Александър Йорданов посочи, че е имало период, в който български вестници са се доставяли, но нашата страна в един момент е решила да не дава пари за това.

„Не трябва да бъдем абсолютни оптимисти – срещу нас десетилетия се е водила една хибридна война”, отбеляза той.

  • 1
    1
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре