Новоизбраният президент Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова положиха клетва в Народното събрание.

"Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се", гласи клетвата, положена от президентската двойка. 

На церемонията прозвуча българският химн, както и химнът на Обединена Европа. 

В пленарната зала бяха всички парламентарни групи, премиерът в оставка Бойко Борисов, министри от кабинета в оставка и Негово Светейшество патриарх Неофит. 

Снимка: БГНЕС

Гости на церемонията са президентът Росен Плевнелиев, вицепрезидентът Маргарита Попова, президентите Петър Стоянов и Георги Първанов, омбудсманът Мая Манолова, висши военни, представители на съдебната власт, на дипломатическия корпус, на държавни институции, на синдикатите, на регистрираните в България вероизповедания и др.

Макар че днес петият президент полага клетва, мандатът на четвъртия не приключва. Това ще стане след три дни.

Клетвата не създава мандата и преди 22 януари новоизбраният президент няма никакви правомощия.

До изтичането на същия ден старият президент пък може да направи всичко, което Конституцията му позволява.

Клетвата се полага три дни по-рано, за да може между полунощ на 22 януари, когато изтича мандатът на стария президент и 9 ч. сутринта на 23, когато новият ще започне да изпълнява задълженията си, включително и да се подписва като държавен глава, да има кой да обяви военно или друго извънредно положение при необходимост.