Парламентарната група на ГЕРБ напусна заседанието на Народното събрание днес. От ГЕРБ влязоха в пленарната зала, но след като стана ясно, че има кворум и заседанието може да започне, групата си тръгна.

„Имайте предвид, че гражданите гледат това надхитряне с регистрацията в пленарна зала, г-н Борисов”, заяви председателят на Народното събрание Михаил Миков. „Това доста напомня поведение в началните класове в училище”, допълни той.

Парламентът започна обсъждането на промените в Закона за Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС). Лидерът на ДПС Лютви Местан призова депутатите, които са в конфликт на интереси по гледането на този законопроект, да напуснат залата. Вътрешният министър Цветлин Йовчев остана в пленарна зала за обсъждането на закона.

„Приемането на промените в Закона за ДАНС е против националната сигурност”, заяви пред журналисти Цветан Цветанов. На въпрос как ще се държи групата на ГЕРБ в парламента, Цветанов заяви: „Конструктивно. След един час ще дадем трибунка, където ще можем да обясним мотивите си защо не сме в залата. Това, което в момента се прави, е против националната сигурност на България с приемането на тези законодателни промени”.

„Поведението на ГЕРБ ще е такова, каквото е всеки ден. Ние сме изпратени от хората тук, ще участваме в комисии, работим, срещаме се с хора. И без това в залата нищо не правят. Казахме много ясно защо няма да присъстваме в зала – защото там тройната коалиция не се съобразява с нашия глас”, заяви Бойко Борисов.

„Тройната коалиция си гласува и с нас, и без нас. Те си направиха вчера правилник, включително с 4 гласа в комисията могат да взимат решение. Ние ще участваме в комисиите, защото там се правят законите, там се взимат решенията и ще знаем какво са планирали, за да можем от трибунката да информираме гражданите”, добави бившият премиер.

Част от депутатите от ГЕРБ се отправиха към близките заведения. Групата се водеше от бившите министри и смятани за най-лоялни на Бойко Борисов – Томислав Дончев, Ивайло Московски, Тотю Младенов и Вежди Рашидов.

  • Министерският съвет назначи 9 областни управители
  • Ясни са заместниците на социалния министър
  • Орешарски призова НПО–та за критичност в икономическата сфера
  • Държавна субсидия - само за партиите, минали бариера от 4%
  • Нови попълнения в екипа на Кристиан Вигенин
  • Полетът на "Бистришките тигри" отива при главния прокурор
  • Областните управители и зам.-министрите - ясни до края на седмицата
  • 90% от депутатите са настанени в нови жилища, чакат ремонти
  • БСП ще лобира за ОЦК-Кърджали
  • Няма политическо решение за „Белене”, държавата няма пари за централа