Премиерът Пламен Орешарски няма достатъчно широк кръг познати във всички региони на страната, за да бъдат областните управители еднолично избрани от него. Това обяви самият министър-председател след първото правителствено заседание днес. „Ще се съгласувам с всички парламентарни сили, които подкрепят кабинета. Заместник-министрите също ще бъдат съгласувани с парламентарните сили”, каза Орешарски.

По-късно от МС съобщиха, че са освободени 19 областни управители, които все още заемат постовете от мандата на предишното правителство, и за временно изпълняващи длъжността областен управител бяха назначени техни заместници.

Новият Министерски съвет няма да излезе в лятна отпуска през тази година, обяви премиерът. Вероятно всеки министър ще разполага с една седмица за почивка, но министрите няма да отсъстват „в пакет”, обясни министър-председателят. Според него ситуацията в страната никога не е била толкова зле.

Премиерът съобщи, че още следващата седмица ще има среща със синдикатите, работодателите, неправителствения сектор, за да се сформира работна група за определяне на мерки за намаляване на административната тежест.

„Започваме с пълна инвентаризация на съществуващите режими, за да се види кои могат да бъдат облекчени или премахнати,” закани се той. Той е поставил задача на министрите си да направят подходящи предложения за промени в Закона за обществените поръчки, за да стане процедурата по-неутрална и достъпна.

„Българската данъчна система, в настоящия си вид, е между най-добрите, от гледна точка насърчаване на стопанската активност. Всички сме си давали сметка и в миналото и сега, че само благоприятната данъчна обстановка стимулира инвестициите”, подчерта Орешарски.

В момента се разглежда в парламента въпросът за началник на ДАНС. "На този етап не са обсъждани никакви имена. На този етап не трябва да се спекулира с нито едно име", каза Орешарски.

Освен това в програмните приоритети не е записано отпадане на мораториума на шистовия газ. „Шистов газ никога не е присъствал в приоритетите”, заяви Орешарски. „Знаем отношението на обществото към шистовия газ”, посочи той.

„По отношение на протестите – мога да изразя известно разочарование, че протестите бяха на втория ден, и вероятно чисто в политически план, това е един от рекордите. Обикновено има толеранс от 100 дни, каза Орешарски. Давам си сметка, че нямаме 100 дни. Българските граждани очакват с известно напрежение първите стъпки на кабинета”, каза още министър-председателят.

На въпрос за промените в МВР, Орешарски каза: Аз лично няма да се съглася МВР да функционира така. „МВР показа сериозни дефекти в работата в последните четири години. Аз лично няма да се съглася да продължи да работи така. И ако някой счита, че то е било в идеално състояние в последните четири години, може да продължи да занимава нашите партньори. Аз ще се опитам пред партньорите да аргументирам обратното, че МВР трябва да започне да работи в интерес на хората и да видим по-отчетливи резултати от неговата дейност, като за тази цел са необходими и някои промени, които в момента извършваме”, заяви Пламен Орешарски.

В дневния ред на Министерския съвет имаше 10 точки, повечето от които бяха върнати за преразглеждане в отделните ведомства. Били са разгледани част от неотложните стабилизационни мерки, които са приоритети в програмите на правителството.

„Взехме решение за увеличаване на помощта за деца, енергийните помощи и помощите за първокласници,” не пропусна да отбележи Орешарски.

„В близък хоризонт правителството може само по-справедливо да преразпределя. Ако ме попитате, кога ще стигнем средноевропейското ниво, периодът е дълъг”, посочи той.

  • Министерският съвет назначи 9 областни управители
  • Ясни са заместниците на социалния министър
  • Орешарски призова НПО–та за критичност в икономическата сфера
  • Държавна субсидия - само за партиите, минали бариера от 4%
  • Нови попълнения в екипа на Кристиан Вигенин
  • Полетът на "Бистришките тигри" отива при главния прокурор
  • Областните управители и зам.-министрите - ясни до края на седмицата
  • 90% от депутатите са настанени в нови жилища, чакат ремонти
  • БСП ще лобира за ОЦК-Кърджали
  • Няма политическо решение за „Белене”, държавата няма пари за централа