Кандидатът за премиер Пламен Орешарски обобщи от парламентарната трибуна проблемите на държавата и предложи своите решения за тях в изявление, преди да бъде гласуван проектобаинетът, който трябва да оглави.

„България изживява труден път в своето развитие в резултат на водената през последните 4 г. непоследователна и волунтаристична политика. Днес страната се намира в дълбока криза, задълбочава се дезинтегритетът в обществото, наложената и доминираща социална конфронтация поставя под заплаха самите устои на държавността. Тези процеси се подсилват от формираните негативни социално-икономически тенденции, обезсърчено предприемачество, изтощени резерви, нарастващи дългове, бързо растяща безработица, разширяваща се бедност и набираща скорост нова емиграционна вълна”, заяви Орешарски.

След това даде и своите предложения за излизане от кризисната ситуация: „Днес страната се нуждае от обществено съгласие за необходимостта от спешни мерки за стабилизация, от институционално укрепване и заздравяване на демократичните принципи на устройство, както и повече солидарност. Ръководени от тези потребности, ние предлагаме на вашето внимание програмни намерения за полагане на основите на един бъдещ догонващ икономически растеж”.

Пламен Орешарски изброи три приоритета - укрепване на демокрацията, икономическо възстановяване и насърчаване на предприемачеството, повече солидарност и социална справедливост. "Укрепването на демократичното начало е ключова цел, необходимо е да се възстанови ролята и мястото на парламента. Да се погрижим за правата и свободите на гражданите. Важно е медиите да са свободни, да сме непримирими към корупцията, да има диалог със социалните партньори и гражданските формирования. Икономическото възстановяване е другото предизвикателство, което стои пред нас. Трябва да изчистим бизнесклимата от несвойствения административен натиск, да облекчим процедурите за стопанска дейност, да подпомогнем стартиращите бизнес, необходимо е да преразгледаме ролята на държавата в икономиката", заяви той.

Кандидатът за премиер каза още, че безпокойство будят изкуствено формираните монополни образувания, които изкривяват пазарната обстановка, потискат и конкуренцията и на тях трябва да се противодейства решително. „Българската икономика се нуждае от по-дългосрочна визия за развитие, реиндустриализация на страната - цели политики, които преминават през 4-годишните политически цикли. Трябва да се обърне голямо внимание на децата и младежта”, каза Орешарски.

„Във времеви аспект някои от тези политики, ще бъдат приети през есента за следващия програмен период. Други от тях ще бъдат въдени още сега. Неизменно условие за успешното осъществяване на цялата програма е необходим толеранс от страна на всички, които имат отношение. Екипът остава отворен за диалог”, завърши той.

След това Пламен Орешарски представи структурата и и състава на министрите в неговия проектокабинет.