Кандидатът за министър-председател Пламен Орешарски ще представи пред президента Росен Плевнелиев изпълнението на проучвателния мандат за сформиране на правителство. Срещата започна малко след 9 ч на „Дондуков" 2. Президентът ще получи списък с имената на бъдещите министри, както и структурата на новия кабинет.

Пред Президентството рано сутринта се събраха около 20 души, които настояват за касиране на изборите.

Пламен Орешарски е подбрал 16 министри. За първи вицепремиер и министър на правосъдието е избрана Зинаида Златанова. Тя ръководеше представителството на Европейската комисия в България. В отбора на Орешарски е запазено едно вакантно място за икономически вицепремиер. Вероятно това ще е Меглена Плугчиева.

Външното министерство се предвижда да поеме евродепутатът от левицата Кристиян Вигентин, а министерството на отбраната - Ангел Найденов.

За министър на образованието е посочена Анелия Клисарова - бивш ректор на Медицинския университет във Варна. Директорката на болница "Шейново" д-р Таня Андреева е определена за поста здравен министър.

Със изцяло синя биография е кандидатът за министър на културата - Петър Стоянович. Предложеният за вътрешен министър Цветлин Йовчев е полицай от кариерата, бивш шеф на ДАНС и бивш началник на кабинета на президента Плевнелиев.

За министър на икономиката и енергетиката е предложен Драгомир Стойнев - бивш съветник на Сергей Станишев. За финансов министър - Петър Чобанов- преподавателят е по икономика.

Доайенът на правителството е Хасан Адемов, който е със дългогодишен опит в социалната сфера и оглавява трудовото министерство. Останалите кадри на ДПС са Искра Михайлова в министерството на екологията и Марияна Георгиева, която е предложена за министър на спорта.

За министър на транспорта и информационните технологии е предложен шефът на "Пристанище Варна" кап. Данаил Папазов.

За регионален министър - Десислава Терзиева, а за министър на земеделието - Димитър Греков, ректор на Пловдивския аграрен университет.

Огромната изненада в кабинета беше създаването на министерство на инвестиционното проектиране. Начело на него беше предложен арх. Калин Тихолов. Номинацията озадачи наблюдателите, които го помнят като главно действащо лице в скандала "Дюнигейт" в Несебър. Рано сутринта стана ясно, че Тихолов оттегля кандидатурата си.

Кабинетът на Орешарски ще бъде гласуван в парламента в сряда.

  • Министерският съвет назначи 9 областни управители
  • Ясни са заместниците на социалния министър
  • Орешарски призова НПО–та за критичност в икономическата сфера
  • Държавна субсидия - само за партиите, минали бариера от 4%
  • Нови попълнения в екипа на Кристиан Вигенин
  • Полетът на "Бистришките тигри" отива при главния прокурор
  • Областните управители и зам.-министрите - ясни до края на седмицата
  • 90% от депутатите са настанени в нови жилища, чакат ремонти
  • БСП ще лобира за ОЦК-Кърджали
  • Няма политическо решение за „Белене”, държавата няма пари за централа