Учебната 2015-2016 г. да започне по новия Закон за училищното образование настоява ресорният министър проф. Тодор Танев. „За да влезе в сила законът дотогава, той трябва да бъде приет до края на юли от Народното събрание”, посочи той при посещението си в 38-мо основно училище „Васил Априлов” в София.

Законопроектът за училищното образование се подготвя от осем години, като има няколко негови варианта, написани от различните ръководства на Министерството на образованието и науката през годините.

„За да трае един закон, трябва да се мисли, как ще изглежда той отвъд мандата на партиите на власт”, коментира министър Танев. Според него подобен закон трябва да се мисли с хоризонт от десет години.

Проф. Танев в дебата по закона да се включат родителите и общините, а след това текстовете да влязат за обсъждане в парламентарната комисия. „Политиките в образованието се правят от специалистите в държавния сектор, от бизнеса и от гражданите, които са потърпевши от това, което се прави. Тези три страни трябва да бъдат равно представени, а не държавният сектор да е водещ, както се е правило до момента”, настоява Тодор Танев. „Ще пусна на всички да сътворяват политиката, а тя след това ще бъде одобрена от парламента, защото е събрала най-важното - общественото съгласие”, посочи министърът. Той добави, че може да се правят и анкети, свързани със законопроекта за образованието.

Директорът на училището Виолета Игова и учители поискаха да бъде променено съдържанието на учебниците, защото „не е адекватно”, както и да се намали броят на учебниците.