Проектът за актуализация на бюджета предвижда държавният дълг да нарасне с още 4 и половина милиарда лева, научи bTV. В последния месец служебният кабинет ни убеждава, че актуализацията на бюджета е неизбежна.

Проектът е готов и според наши източници в него е записано дефицитът да надхвърли ограничението от 3% от БВП - или ако говорим в пари, дупка от над 3 милиарда лева. Първоначално се очакваше милиард и половина.

Предвижда се и нов държавен дълг от 4.5 лева. Тази колосална сума трябва да запълни по-голямата дупка в хазната, както и да осигури буфер за плащането на пенсиите през януари, когато традиционно няма приходи.

Част от парите ще отидат и за рефинансиране на изтегления през юни дълг за подкрепа на банковата системата с така наречения ликвиден буфер.

Това всъщност е оптимистичната картина - без да се залага перо за спасяването на КТБ.

Харченето продължава

Разходите изпреварват приходите в бюджета - за това алармира служебният кабинет веднага след като встъпи в длъжност .. и запретна ръкави - да изготви спешен вариант за прекрояване на финансовата рамка на държавата.

Харченето на пари обаче продължи. Служебният премиер се защити - във редица сектори заварили спешни за попълване дупки: „Това, което правим, е буквално да гасим пожари, няма разход, който да е, така да се каже, излишен. Всички разходи, които правим са неизбежни, те са крайно необходими”.

Според източници на bTV, в проекта за актуализация на бюджета са разписани допълнителни пари и за заплати в МВР - те бяха вкарани в закон, но не били осигурени като средства, повече пари ще има и за здраве. Ще се заложат и средства в и подкрепа на банковата система.

„Имахме предварителни разговори – предполагам, че ще се предвидят тези средства, така или иначе държавата трябва да е гарантирана”, заяви проф. Георги Близнашки.

Едно притеснително перо

Икономисти обаче предупреждават - превантивната подкрепа на банковата система не е добър сигнал, още по-притеснително според тях е ако се заложат пари за КТБ.

„Залагането на пари за КТБ може да стане след като има яснота за какво става въпрос с КТБ. Яснота ще има на 20 октомври, когато ще имаме нов парламент, така че спокойно може да се изчака. Всичко предварително на мен ми изглежда много съмнително”, коментира икономическият анализатор Калоян Стайков.

Каквито и планове да се правят сега обаче решението дали и с колко да се актуализира държавния бюджет ще вземе следващия парламент.

Кога ще се обсъжда?

Проектът за актуализация на бюджета трябваше да се обсъди в понеделник със социалните партньори. Официално обаче работодатели и синдикати ще получат проекта най-рано в неделя. Те са категорични, че няма да успеят да се запознаят с данните и затова отказват да участва в заседанието.

Настояват то да се проведе в законовия срок - т.е. два дни след като получат проекта.


  • Президентът даде блестяща оценка на премиера, който назначи
  • Близнашки е истински български професор, не е правил чистка
  • Служебният кабинет предлага принципа „замърсителят плаща” в управлението на водите
  • Служебното правителство изпълнило 90 на сто от ангажиментите си
  • Агенцията за българите в чужбина има нов зам.-председател
  • Полицаи, пожарникари, военни и охранители от затворите излизат на протест
  • Кабинетът увеличава помощта за отопление
  • Грудев: 70-98 млн. евро е потенциалната загуба по ПРСР
  • Възстановяването на част от спрените евросредствата ще стане до месец
  • Митов: Българите в „Ислямска държава” да бъдат криминализирани