България ще преговаря с американския консорциум, проявил интерес към „Белене”, само ако компаниите в него депозират 200 милиона долара или евро, „както те си изберат”. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов в четвъртък.

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

„На Дянков съм му казал: в момента, в който ми се обади, че имаме 200 милиона на депозит, ги докарайте при мен,” каза Борисов и добави, че е възложил на службите и на "колегите си" в парламента да проверят колко са сериозни намеренията на „Глобъл пауър консорциум”, който засега отказва да информира кои са инвеститорите в него с обяснението, че деветте потенциални акционери са публични компании.

"Белене" и в момента си е гьол, оборудването е върнато", отбеляза министър-председателят. "Това, което съм казал и на Делян Добрев е преговорите да се водят в парламента", допълни той.

По думите на Борисов, ако заявилите инвеститорски интерес покрият всички загуби, които е понесла България през годините около втората ядрена централа, те ще бъдат приети.

Темата за възможното размразяване на проекта за изграждане на АЕЦ "Белене" продължава да вълнува България вече втори ден, след като в сряда стана ясно, че правителството на ГЕРБ може да възобнови проекта АЕЦ "Белене" като частна инвестиция.

Условия

Управляващите поискаха от депутатите мандат за преговори. От ГЕРБ трябва да съберат необходимите 48 подписа за внасяне на проекторешението за мандата. Идеята е да се задължи Националната електрическа компания да разгледа възможността за изграждането на ядрена централа на площадката в Белене при няколко условия: цената на сделката да покрие направените от българската страна разходи, да се постигне уреждане на отношенията на НЕК с руските й партньори. Освен това, за да докаже сериозните си намерения, потенциалният инвеститор трябва да издаде неотменяема гаранция от 200 млн. евро в полза на българската компания.

Сред останалите условия е записано още, че държавата няма да има ангажимент към частната централа задължително да изкупува нейния ток и няма да се дават държавни гаранции по заемите за изграждането на централата. В мотивите на проекторешението депутатите припомнят, че през март тази година Министерският съвет и Народното събрание прекратиха официално проекта.

Консорциум или НЛО

Лидерът на ДСБ Иван Костов, който е от най-изявените противници изграждането на втора атомна електроцентрала,  нарече новопоявилия се инвеститор, американската компания „Глобъл пауър консорциум”, „съмнителен” и „измамен”. Костов дори определи схемата, която се разиграва около ядрения проект като водевил.

Лидерът на „тъмносините” поиска от икономическия министър Делян Добрев да се изпрати официално запитване до американското енергийно министерство за това дали има такава фирма и какво представлява тя.

„Никоя сериозна страна не води преговори с неидентифицирани летящи обекти,” заяви Костов. По думите му България залага авторитета си с подобни действия.

Най-лошият вариант

„Нашата идея за проекта „Белене” е така както сме я развивали – с 51% държавно участие, с възможност държавата да защитава интереса си, да защитава до известна степен ценова политика в сектора,” каза на свой ред депутатът от БСП Румен Овчаров. Според бившия енергиен министър от правителството на Тройната коалиция, сегашният вариант „очевидно е най-лошият, който може да бъде избран”.

„Със 100-процентово чуждо участие, България се превръща в територия, на която чужда компания идва, за да печели,” заяви Овчаров.

По-рано енергийният министър Делян Добрев заяви пред bTV, че рестартиране на проекта ще има едва, когато се разбере кой стои зад кандидат-инвеститора, чии са капиталите и дали компанията ще изпълни условията на българската страна. 

Една централа, две решения

В крайна сметка в деловодството на парламента бяха внесени две отделни проекторешения за преговорите по АЕЦ „Белене”, това на ГЕРБ и вариант, предложен от Коалиция за България.

Проекторешението на управляващите предлага на правителството да се даде мандат за преговори с потенциални инвеститори с конкретни ограничителни условия за възобновяване на изграждането на ядрена централа на площадка „Белене”. В същото време министърът на икономиката, енергетиката и туризма се задължава да информира ежемесечно Народното събрание за наличие на интерес от страна на потенциални инвеститори и за хода на преговорите. Освен от депутати от ГЕРБ, начело с председателя на парламента Цецка Цачева, документът е подкрепен и от един независим народен представител.

В проекторешението на Коалиция за България се предвижда отмяна на решението на Народното събрание от март тази година за прекратяване изграждането на ядрена централа на площадка „Белене”. На правителството се възлага да осигури реализацията на проекта, като защити националния интерес чрез държавното участие в него. Левицата настоява министър Добрев да информира на всеки три месеца депутатите за реализацията на проекта „Белене” и за удължаване на срока на реакторите на АЕЦ „Козлодуй”.

  • Най-големият вредител в енергетиката е държавата, смята Богомил Манчев
  • Изваждаме файтоните и впрегатните волове, ако няма "Белене"
  • Руски зам.-енергиен министър пристигна заради "Белене" и "Южен поток"
  • България има седмица, за да предприеме стъпки за рестарт на "Белене"
  • Проектът "Белене" очаква новото правителство
  • БСП ще продължи да работи по проекта "Белене"
  • Социолози очакват невалиден референдум
  • Политиците отново в спор за точната цена на АЕЦ "Белене"
  • Заключение на АЯР: Проектът "Белене" е добър
  • Плевнелиев: Проектът за АЕЦ "Белене" може да се възобнови