Няма планове за актуализация на бюджета, коментира министърът на финансите Владислав Горанов пред журналисти в парламента.

Според него има определени рискове, свързани с изпълнението на европейските програми, тъй като в края на 2015 г. изтичат сроковете, по които могат да бъдат извършвани плащания за последния програмен период.

Той обясни, че рисковете, свързани с приключването на предходния програмен период и започването ефективно на новия, са единствените неизвестни, за да няма 100-процентова яснота накъде върви бюджетът до края на годината.

Усилията ни за повече приходи няма да намаляват, а основната ни задача трябва да бъде в повишаване на ефективността на разходите, каза Горанов и допълни, че повече приходи са добра новина, но ако се харчат неефективно, крайният резултат за обществото ще си остане нисък.

Министърът уточни, че ще има промени в данъчните закони.

"Скоро ще ги анонсираме. Три са основните направления - нови изменения в европейското законодателство; второ, някои претенции на ЕК за несъответствие между нашето законодателство и европейското; трето, допълнителни мерки за подобряване на събираемостта и даване на допълнителни инструментариуми в държавните органи в тази посока. Нова данъчна тежест или изменение спрямо българските граждани не бихме предложили", каза още Владислав Горанов.