По-малко от половин година преди местния вот, стана ясно, че за него няма достатъчно изборни книжа. В Народното събрание избухна скандал, след като стана ясно, че печатницата на БНБ и другите лицензирани за дейността могат да изготвят не повече от 8-9 млн. бюлетини, а изборите изискват двойно повече.

По време на срещата между депутати и представители на БНБ се появи вариант част от поръчката да бъде изпълнена даже в чужбина. Реформаторският блок предлага Румъния, но някои от представителите на другите партии имат опасения, че така може да се наруши изборният кодекс или да се застраши националната сигурност.

Втори вариант е спешно да се лицензират още печатници у нас, като се знае, че има една, която бързо може да бъде включена в изготвянето на изборните книжа. Трета възможност е да се промени изборният кодекс и да стане възможно бюлетини да се печатат и в нелицензирани печатници.

„Вариантите трябва да бъдат намерени от печатницата на БНБ, от Министерски съвет и от ЦИК”, каза Димитър Главчев от ГЕРБ.

„Повечето от парламентарните групи се обединихме около това да се даде възможност и други печатници да бъдат лицензирани, за да могат да печатат бюлетини при строгите правила, също така защо не да бъдат печатани бюлетини в съседните нам държави от ЕС”, запита Мая Манолова.

От неин сигнал тръгна аферата „Костинброд” за надпечатани бюлетини в навечерието на предсрочните избори през 2013 г. Една от по-късно въведените мерки срещу манипулиране на вота беше именно затягане на контрола при изготвянето на изборните книжа.