БНБ ще се справи с отпечатването на бюлетините за балотажа на 1 ноември. Това стана ясно след спешна среща при вицепремиера Томислав Дончев, който отговаря за провеждането на изборите. На нея са уточнени всички подробности около изборните книжа за втория тур на местните избори.

Причина за спешното заседание стана писмо от БНБ до премиера Бойко Борисов, председателя на парламента Цецка Цачева, финансовия министър Владислав Горанов и вицепремиера Дончев с молба балотажът да бъде отложен за 8 ноември. В писмото е изразено притеснение, че печатницата на Народната банка няма да може да отпечата в срок всички бюлетини за втория тур.

Няма проблем с провеждането на балотажа, увериха и от ЦИК. От 1128 образци на бюлетини утвърдени за печат са 1100. Само 28 предстои да бъдат утвърдени. Печатниците работят с пълна сила и проблеми с вота не се очакват, увери комисията.

Сроковете за отпечатването на изборните книжка се оказаха съвсем съкратени заради бавната обработка на протоколите от първия тур на местните избори. Това доведе до голямо забавяне на утвърдените от Общинските избирателни комисии образци с партиите и имената на кандидатите за балотажа.

Днес най-накрая пристигнаха и представителите на ОИК-София. Нейният председател Диляна Иванова обвини припадналите в "Арена Армеец" членове на секционните комисии, че са симулирали. Ето какво коментира тя:

"Имаше перфектна организация, пак подчертавам, имахме подкрепата от страна на Столична община, на СДВР, на всеки един от органите към които сме се обърнали и искаме съдействие и имаше перфектна организация. При тези удобства, искам да обърна внимание, които бяха в залата, самата организация вътре в залата, която беше създадена, казвам – има места достатъчно на брой, удобни седалки, хората да седнат и да изчакат. Защо хората са решили да легнат на земята – смятам, че е лична преценка на всеки един от тях".

Попитана кое я е накарало да се усъмни и да каже, че тези хора се преструват, тя каза, че това е начинът, по който са се случвали събитийно определени действия, като подвиквания от определено място.

  • Административният съд в София потвърди избора на Йорданка Фандъкова
  • Съдът обяви изборите в Пловдив за законни
  • Съдебната битка за Пловдив продължава
  • В добрички съд броят недействителните бюлетини от вота
  • В няколко града гледат дела за касиране на местния вот
  • Оставки в софийското БСП след местния вот
  • Съдът гледа делото за изборите в Благоевград
  • Битката за местната власт се мести в съда
  • Протестите срещу кмета на Семчиново продължават
  • БСП ще иска касиране на изборите в част от градовете