Поредна реформаторска драма се разигра в последния работен ден, преди дясното обединение да получи проучвателен мандат за съставяне на правителство. Вече не е ясно дали РБ ще се откаже веднага, или ще опита да конструира ново мнозинство в парламента.

Денят започна със съвещание на реформаторите в парламента, но което беше взето единодушното решение, че в понеделник няма да вземат третия мандат.

Всички присъстващи бяха категорични, че то вече не подлежи на промяна.

Малко по-късно обаче, от СДС обявиха, че решението е взето без кворум и не може да е окончателно. Те настояват в понеделник след връчването на мандата блокът да реши окончателно. Изявлението дойде, въпреки че депутатите на СДС бяха на общата среща.

Денят започна с официално свикана среща на цялата група на реформаторския блок, включително депутатите от СДС.  ешението им беше изразено категорично.

„При евентуално връчване на мандата на РБ, ще го върнем веднага. няма реформаторско мнозинство и отиваме на избори”, заяви по-рано Найден Зеленогорски и така си навлече гнева на СДС.

Реформаторите допълниха, че до понеделник има много време и президентът може да си промени решението на кого да връчи мандата.

Военният министър Николай Ненчев обаче лансира друга идея: „Ако този кабинет бъде назначен за служебен, струва ми се по-добрият вариант, отколкото президентът да назначава кабинет за един месец”.

СДС предлагат нова среща в понеделник, на която да се вземе финално решение. Междувременно, Патриотичният фронт отново обяви, че би взел мандата.

„Би трябвало в този мандат да се използват всички възможности за работа на НС и стабилност на България”, посочи Валери Симеонов.

Националистите се скараха и с ГЕРБ, след като заявиха, че правителството е отпуснало със свое постановление един милиард лева за саниране на ромски жилища.

Регионалният министър в оставка Лиляна Павлова веднага дойде да се срещне с патриотите и им отговори, че това е лъжа и манипулация, а програмата за ромите и техните жилища отдавна не функционира.