Най-спешният проблем за решаване в здравната система у нас към момента е оцеляването на болничната помощ. Това подчерта в студиото на „Лице в лице” здравният министър проф. Николай Петров. По думите му говорим за натрупани дългове на лечебните заведения от над 500 млн. лв.

„Има болници, които са добре управлявани, има болници, които са доста зле. Едни процеси, които са се трупали години наред, дойде моментът да експлодират”, посочи той.

Според него в случаи като тези в Ловеч, Враца, Димитровград и Поморие има няколко проблема – закупуване на продукти, лекарства и консумативи на неизгодни цени, некоректно отдаване на помещения под наем и лоши договори за съвместна дейност, както и „една обективна причина” – клиничните пътеки.

„От 2006-7 г., когато са стартирали клиничните пътеки, те не са мръднали като цена, заплатите на хората се калкулират от тези клинични пътеки”, обясни Петров. По думите му в един момент делът на възнагражденията нараства прекомерно, а накрая даже и на тях се налага да бъде посегнато.

Здравният министър се обяви за предоговаряне на цените и дейностите, включени в клиничните пътеки, както и за изнасянето на част от тях в доболничната помощ с цел икономия.

По повод предложенията на БСП държавата да плати дълговете на болниците и те вече да не са търговски дружества, проф. Петров посочи: „Това е правено, години назад са покривани дълговете от излишъка на бюджета в края на годината, но следващата година е регистриран нов дълг, което означава, че това не е решение”.

Текат и разговори за увеличаване на средствата за болнично лечение на здравно неосигурени. Към момента за целта се отпускат 2,5 млн. лв., но разходите наближават 3 млн. „Тук говорим за доказано бедни хора. Има механизъм, по който Агенцията за социално подпомагане проверява и плаща”, обясни министърът, като допълни, че ако бъде констатирана злоупотреба лечебното заведение е оставено само да си търси парите от пациента по съдебен път, което за него е загубена кауза.

Според министъра със 163-те милиона лева по проекта за обновяване на спешната помощ този сектор ще може да стане по-привлекателен за медиците. С парите ще се ремонтират и строят филиали и спешни отделения, ще се купят 400 нови линейки и медицинско оборудване.

Проф. Николай Петров изрази надежда, че системата за електронни търгове за лекарства в МЗ ще доведе до сваляне на цените, при които се сключват сделките. Той отбеляза, че стартът на платформата е бил труден, но вече работи и всеки може да вижда параметрите на всяка оферта, както и критериите за оценяване. По думите му 20% по-ниски цени ще са „чудо”.

Той е провеждал срещи с главния прокурор по темата с фиктивните болнични, като призна, че това е сериозен проблем. Работодатели са му дали информация и за „недобри практики” в страната. МЗ ще излезе с нормативни промени, които да затегнат контрола.