Не чух дали служебният министър Янев е членн на БСП. Това, че не той управлява това министерство, е факт. Струва ми се, че Румен Радев е иззел тези функции, а този човек изпълнява неговите разпореждания. По този начин ексминистърът на отбраната Николай Ненчев коментира обвиненията, че е поставил приемника си ген. Стефан Янев пред свършен факт за ангажименти пред НАТО.

„Военното присъствие на НАТО в акваторията на Черно море вече е факт”, заяви лидерът на БЗНС в студиото на „Лице в лице”, като отбеляза, че в това няма нищо странно, защото по този въпрос е работено дълго.

Николай Ненчев подчерта, че това е въпрос, различен от предложената от Румъния флотилия с участието на нея, нашата страна и Турция. „Моето становище винаги е било, че трябва да има общо решение на НАТО, не някакво решение между няколко страни от региона. Опасността елементът, който ръководи тази операция, да бъде в Турция, беше голяма и това щеше да породи напрежение”, допълни той.

По отношение на общото решение на НАТО Ненчев посочи, че за да бъде факт то, очевидно ген.Янев и президентът ген.Радев не са били против по време на срещата в Брюксел. Бившият министър отбеляза, че това по никакъв начин не е било изказано от управляващите.

„През цялото време, когато водехме тези разговори за засилено присъствие в акваторията на Черно море, аз се опитвах да постигна съгласие по един въпрос – че ако бежанска вълна от Турция тръгне по вода през Черно море към границите на България, тази група да окаже съдействие на българските власти. Не разбрах дали този въпрос е поставен”, подчерта Ненчев.

По темата с т.нар еър полисинг, той категорично отрече да е подписвал документи, с които страната ни се задължава да плаща милиони. „В решението на Народното събрание ясно е записано, че във всеки конкретен случай започваме да договаряме параметри (…) Няма обща рамка”, категоричен беше Ненчев.