Военният министър в оставка Николай Ненчев разпространи чрез пресцентъра на Министерството на отбраната писмо до главния прокурор Сотир Цацаров с въпрос дали е бил обект на подслушване и, ако е бил, дали до трети страни не са достигнали поверителни данни.

Лидерът на БЗНС посочва, че като обвиняем по досъдебно производство на Военно-окръжната прокуратура има правото да се запознае със събраната чрез специални разузнавателни средства информация.

„Лицата, които са реализирали тези специални разузнавателни средства имат ли съответното ниво за достъп до класифицирана информация, включително информация на НАТО, която като министър на отбраната получавам ежедневно и е с най-висока степен на класификация в страната и в Алианса?”, пита Ненчев.

Той се интересува къде е отивала информацията от служби „Военна информация“ и „Военна полиция“, от националния команден пункт на БА, от компетентните органи в МО и щаба на отбраната.

„Такава информация няма нищо общо с повдигнатото обвинение, но би била изключително опасна при използването и за политически преследвания и пробиви в националната сигурност”, коментира Ненчев.

Едното от обвиненията срещу него е свързано с ремонта на изтребителите МиГ-29, като, според прокуратурата, той е блокирал договор, сключен с руския им производител.