Правителството прие решение за освобождаване на Никола Казаков като председател на Държавната агенция за бежанците, съобщиха от „Дондуков” 1.

Казаков си тръгва от агенцията заради скандал с обществените поръчки за храната на бежанците, съобщи вестник "24 часа".

Министерският съвет не коментира мотивите. Решението за раздялата с Казаков е взето неприсъствено.

По-късно премиерът Бойко Борисов заяви пред репортери, че е сезирал прокуратурата за злоупотреби при обществените поръчки в Държавната агенция за бежанците.

За изпълняващ длъжността до назначаването на титуляр е определен един от сегашните заместник-председатели на агенцията – Кирчо Киров.

Никола Казаков пое ДАБ за втори път през януари 2015 г., след като управляващите освободиха Николай Чирпанлиев. Обяснението беше, че "управлението на Държавната агенция за бежанците изисква структуриран подход, който да наблегне и върху интеграцията на бежанците, не само върху временното им настаняване и осигуряване на прехрана и медицинско обслужване".

Казаков, който беше депутат от ГЕРБ, оглавяваше ДАБ в периода 2010 г. – 2013 г. Той беше критикуван заради липсата на адекватна подготовка на агенцията за бежанската вълна от 2013 г. Появиха се и информации, че по негово време са допуснати нарушения при провеждането на обществени поръчки.