Към 17:30 часа на 2 януари 2018 г. в МОСВ не е постъпвало инвестиционно намерение за изграждане на втори кабинков лифт над Банско. Това заяви в студиото на „Лице в лице” ресорният министър Нено Димов ден, след като концесионерът „Юлен” разпространи „идеен проект” за трасе до Шилигарника.

„Получих информация за една черта, която е начертана. Това на може да бъде инвестиционно намерение. Смятам да привикам концесионера, за да ми обясни какво точно е това, има ли инвестиционна готовност и прочее”, коментира Димов.

Той обясни, че след решението на Министерския съвет от 28 декември общината в Банско трябва да приеме устройствен план, който да е съпроводен с екологична оценка и оценка за съответствие.

Евентуален проект за втора линия също ще трябва да мине през контрол от страна на институциите. Отново по отношение на идейния проект министърът посочи, че към момента не е ясно нито колко широко ще е трасето, нито къде ще са стъпките му и така няма как да бъде оценено.

Според Нено Димов обаче не може да се очаква, че през тази година строителството ще започне. Той посочи, че само чисто административните срокове се измерват в месеци, а при обжалвания в съда втората кабинка може да чака още дълго след това.

Министърът за пореден път подчерта, че с решението си кабинетът не дава „зелена светлина” за масово строителство в Пирин. По думите му новите над 45% територия извън ски зоните с промяна на режима са такива, в които ще могат да се правят водохващания само за питейни нужди – нещо, което е разрешено по закон, но е било пропуснато в плана. Димов беше категоричен, че няма да се допусне текстовете да се използват като прикритие за други инвестиционни намерения.

Снимка: Ладислав Цветков

„Това да протестират е елемент на демокрацията, добре е да бъдеш информиран, когато протестираш”, отбеляза Нено Димов, който утре ще отговаря на въпроси на граждани във „Фейсбук”. Ден след това е насрочен нов протест срещу решението за парк „Пирин”.

Защо еко активистите се съмняват

Oт WWF твърдят, че представеният идеен проект за втора кабинка е част от мегапроект за 333 километра писти в Банско, Добринище, Разлог и Предела, изтекъл в Balkanleaks през 2015 г.

"Това, което се вижда тук е една част от тази курортно-туристическа локализация - зона Център, т.е. зоната, която е над град Банско, в розово се виждат новите писти. С промените, приети в плана за управление няма никаква пречка тези писти да бъдат направени", коментира Екатерина Раковска.

По другите теми

По темата за мръсния въздух, Димов очерта три насоки, в които ще се вземат мерки - автомобилите, отоплението и изгарянето на боклуци.

Министърът посочи, че ще се прекрати възможността да се регистрират автомобили без катализатори. В същото време ще бъдат въведени стандарти за това какво твърдо гориво може да се продава на пазара. Сервизите за автомобили пък ще бъдат проверявани за това как изхвърлят старите гуми и отработеното масло.

Запитан за проблемите с депонирането на отпадъците в някои общини, Димов обясни, че държавата е създала условия за общините да изхвърлят боклуците си, а от тях зависи как ще направят организацията за това.