На този етап имаме готовност да изпратим около 500 военнослужещи. Това каза министърът на отбраната Николай Ненчев за готовността на армията за съвместните действия с МВР по охрана на границата.

Военният министър обяви, че в охраната на границата ще участват Сухопътно войски, Съвместното командване на силите, Служба "Военна информация", "Военна полиция", както и ВВС и ВМА.

Детайлите около съвместната охрана по границата са разработвани от министерството на отбраната (МО) и от гранична полиция. Ние имаме готовност във всеки един момент да реагираме, ако това се налага, каза Ненчев.

Предстои МО да представи в Министерски съвет финансов разчет за осигуряване на дейностите по охраната. Ненчев така и не коментира какво показват разчетите.

Снимка: БГНЕС

„Ние не можем да преценим в каква степен бежанският поток ще се насочи към България, към българската граница. На този етап имаме само предварителна информация за изключително увеличаване на потоците в Гърция, в Македония, Сърбия, така че сме взели всички превантивни мерки. Но наистина не бих могъл на този етап да кажа колко и каква част от тях биха се насочили към границата на България”, каза министърът.

Водещата роля при охраната на границата остава на вътрешното министерство. Очаква се да се проведат съвместни занятия за координация в подготовката на състава.

Снимка: БГНЕС

Военните, които ще бъдат пратени по границата ще патрулират съвместно с органите на МВР. Задържанията ще се правят от полицаите. Ако патрулират съвместно с военна полиция, задържането ще бъде вменено на служба Военна полиция, защото според Ненчев те имат право на това. Военните, пратени на границата ще бъдат въоръжени или с личното си оръжие или „с други предпазни средства, осигурени от МВР”. Решението с какво оръжие ще патрулират зависи от това къде ще бъдат или какви мисии ще изпълняват военните. 

Изискването ГРАО да предоставя на централното военно окръжие данни за хората на възраст между 18 и 32 г. може и да отпадне, смятат експерти. Причината би била в нееднозначното приемане на предвидените промени в закона за резерва. Сега действащият закон позволява ГРАО да предоставя данни на военното окръжие за всички пълнолетни граждани с военна подготовка.

Военният министър припомни, че идеята за задължителната казарма се дискутира от депутати. След започналите разговори в МО, "може би днес или утре ще назнача комисия, която въз основа на експертизата, с която разполагаме, ще направим нашето предложение и ще изложим нашите тези пред съответните народни представители", каза Ненчев. 

Ако НС приеме такова решение, МО изцяло ще изпълни закона - „независимо какво ще ни коства”, допълни той.

Снимка: БГНЕС

"На този етап това, което мога да кажа, че ако се обсъжда военна служба в рамките на три, четири или пет месеца тя е абсолютно недостатъчна. За една такава подготовка е необходима поне една година”, каза Ненчев.

Ненчев ще

спира обществена поръчка

в повереното му ведомство. Става въпрос за тази за купуването на автомобили за нуждите на МО и съответните структури. Тя е на стойност около 1,5 млн. лв. Причината е, че „може да се окаже, че тези ресурси ще бъдат необходими за други приоритети на МО и не считам, че е особено належащо в този момент да подменяме автопарка”, коментира министърът. Става въпрос за 6 леки автомобила и 9 с повишена проходимост.

Във вторник предстои Съветът по отбрана да разгледа и приеме предложение за проект за инвестиционен разход за придобиване на нов тип боен самолет за ВВС. Едва след като той мине през Министерския съвет и се приеме от НС, ще започне процедурата по придобиване на новата техника. По думите на Ненчев вече са направени анализи и запитвания с някои от най-големите производители на подобна техника. 

Снимка: БГНЕС

В средата на януари министърът на отбраната каза, че до края на януари ще бъде обявена обществена поръчка за доставка на шест нови двигателя на самолети МиГ-29 и съответните части. Днес стана ясно, че тя все още се подготвя.