Министърът на отбраната Николай Ненчев е взел еднолично решението за подготвяните структурни промени във ведомството. Това потвърди самият той след срещата на министрите на отбраната от НАТО в Брюксел. Сливането на "Инфраструктура на отбраната" и "Отбранителна аквизиция", доведе до сериозно напрежение между Ненчев и заместникът му Орхан Исмаилов.

Съпартийци на Орхан Исмаилов обявиха, че той е на път да хвърли оставка като заместник-министър. Причината е, че след сливането на двете дирекции, оглавяваната от Исмаилов „Инфраструктура на отбраната" минава под ръководството на неговия колега Десислава Йосифова.

„Аз разговарях впоследствие (с Орхан Исмаилов – бел.ред.). Що се касае за вземането на решението - беше решение, което взех на своя глава и на своя отговорност, защото считам, че това е важна крачка напред, която ще реши голяма част от въпросите и проблемите, които стояха пред тази дирекция”, заяви военният министър.

Междудругото, Ненчев отбеляза, че армията ни има достатъчно ресурс да помогне на МВР с допълнителни сили при охраната на границата с Турция.

По повод решението на министрите от НАТО за увеличаване на състава по източната граница на Алианса, министърът коментира, че на този етап не е обсъждан вариантът разузнавателни самолети тип - АУАКС да бъдат разположени у нас, както и допълнителна военна част на Атлантическия съюз.

В последния ден от срещата си военните министри от НАТО решиха Алиансът да започне операция срещу незаконния трафик на хора в Егейско море.

Генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг подчерта, че тове решение няма общо със спиране или връщане на бежанци далеч от бреговете на Европа.