Турция е поискала извънредна среща на постоянните представители в НАТО с искане страните от Северноатлантическия алианс да й помогнат в борбата с „Ислямска държава” и ПКК. Това потвърди в студиото на „Лице в лице” военният министър Николай Ненчев.

„Турция е поискала това в резултат на този кървав атентат, при който загинаха 30 човека невинни”, уточни Ненчев. По думите му „очакването е, че Анкара ще получи пълна подкрепа”.

На въпрос това означава ли, че и български войници ще се включат в ударите срещу „Ислямска държава”, министърът посочи, че първо трябва да се запознаем с искането на турската страна. Той напомни, че южната ни съседка вече бомбардира джихадистите.

Голям ли е рискът от проникване на ИДИЛ на Българска територия? „Няма нито пряка, нито косвена заплаха”, категоричен беше Николай Ненчев, като допълни, че у нас не са засечени радикални клетки.

Той не пожела да коментира дали влизането на България в международна коалиция срещу „Ислямска държава” няма да създаде рискове за сигурността: „Не бих могъл да коментирам, никой не е поискал това”.

Ненчев допълни, че от президента Росен Плевнелиев зависи дали след утрешната среща ще има извънредно заседание на КСНС.

По-рано днес бяха разпространени снимки, за които се твърди, че са от Сунгурларе и на които се виждат американски бронирани автомобили, паркирани в двора на детска градина. От МО официално обявиха, че тежка военна техника на САЩ у нас няма, а джиповете "Хамър" са превозвали войници, които ремонтират детското заведение.

Хибридната война не успява

Според министъра на отбраната, въпросът за хибридната война у нас е силно неглижиран. „Всеки ден изпитвам това на гърба си. С критики, компромати, невярна информация, подвеждаща информация. Моят екип е длъжен почти всеки ден да опровергава тази информация, която има за цел да всее смут, да всее разколебания в българската армия, в българските институции”, заяви Ненчев.

Той запита каква алтернатива предлагат тези, които искат страната ни да излезе от НАТО. По думите му нямаме основание да се съмняваме в съюзниците си.

„Нека не подценяваме интуицията на българския народ”, призова Ненчев, според когото доверието в НАТО и ЕС не само, че не намалява, но и даже се повишава и може би финансиращите хибридната война трябва да си поискат парите обратно.

Да си мислят за Рила, като кроят бюджета

Министърът похвали работата на военните и доброволците при гасенето на пожара над Рилския манастир, като посочи, че добрата организация е довела до овладяване на огъня още в рамките на първия ден.

„Винаги имаме готовност, но в случаи като този трябва да обърнем внимание към българската армия – армията е основна подкрепа и основен стълб на българския народ. За седмица гасихме два пожара – в област Хасково и в Рила. Това трябва да бъде отчетено, когато говорим за бюджет, за модернизация”, каза Ненчев.

По думите му разходите по гасенето само за два дни и половина са над 200 000 лева. В същото време, единствените вертолети на ВВС, които се оказаха годни за борба с пламъците, са два останали от съветско време Ми-17, от които единият е в края на летателната си годност.

В отговор на критиките, че министерството не е реформирано и гълта прекалено много пари, Николай Ненчев посочи, че очаква МО и ВМА до края на годината да икономисат по 30 млн. лева. Той остава оптимист и за закупуването на нов изтребител за родната бойна авиация, като преговорите с Полша за ремонт на наличните МиГ-29 са „изключително оптимистични” и се върви към договор.

Важното е поне тази съдебна реформа да мине

„Когато сформирахме Реформаторския блок, основният акцент беше върху съдебната реформа. Ние знаехме, че това е изключително важно”, посочи Ненчев, който е и лидер на БНЗС.

По думите му много от първоначалните предложения са внесени с последния проект за конституционни промени, а по отношение на другите: „Понякога в политиката се правят компромиси, които имат силен резонанс”.

Ненчев все пак коментира, че няма да му остане горчив вкус, ако реформата мине през парламента във вида, в който 180 депутати я подкрепиха в края на миналата седмица.