„Договорът с Полша е изключително изгоден за България, мисля, че в това се убедиха членовете на комисията по отбрана, получих разбиране и подкрепа, включително и от депутатите на БСП. Ремонтът на двигател ще струва 1 млн. и 23 хил. евро”. Това заяви министърът на отбраната Николай Ненчев след участието си в заседанието на парламентарната комисия по отбрана и сигурност.

Освен това няма да платим 20% ДДС, тъй като се работи със страна член на ЕС и други 9% от данъци и такси, добави Ненчев. Той напомни, че 20 дни след подписването на договора ще получим 2 двигателя под наем за 2 години безплатно използване от Полша. Тази сделка дава гаранция за Военновъздушните сили, цените са много по- изгодни, да не говорим за превоз на двигателите, които също са за сметка на полската страна, коментира министърът, коментира още министърът.

По думите на Ненчев България никога не е изпадала в състояние да не може сама да охранява въздушното си пространство. Очакваме съвместно охраняване на въздушното ни пространство, ако това се наложи, посочи Ненчев.

Ремонтът на бойните ни самолети МиГ-29 беше договорен миналата седмица. Преди това началникът на Военновъздушните сили (ВСС) ген. Румен Радев депозира оставка заради лошите условия, в които работят служителите му. След разговор с премиера Бойко Борисов ген. Радев оттегли оставката си, а военният министър намери изгодно решение за ремонта на самолетите.

Ненчев коментира днес и оставката на директора на служба „Военна информация” Георги Бакалов, който беше принуден да я подаде заради законови промени, които изискват начело на военното разузнаване да стои висш военен. „Вчера имах разговор с г-н Бакалов, той подаде своята оставка, която не приех с мотивите, че очакваме вето от страна на президента, връщаме закона за ново разглеждане и след финализиране на тези разговори и дебати ще взема своето решение”, обясни министърът.

Ненчев каза още, че по време на изслушването не е бил поставян въпроса за неговата оставка и е имал подкрепата на депутатите. По-късно обаче от БСП контрираха, че искането им за оставка на военния министър все още е на дневен ред.