Националната електрическа компания ще трябва да плати на „Атомстройекспорт” 550 млн. евро по арбитражното дело за спирането на „Белене”, но в замяна ще получи оборудване на тази стойност. Това обясни пред журналисти премиерът Бойко Борисов.

„Най-големите ми опасения и страхове ни се разминаха”, призна той като посочи, че на практика нашата страна ще купи това, което по-рано е поръчано.

Премиерът допълни, че е възложил на енергийния министър Теменужка Петкова и на НЕК да влязат в контакт с руската компания и след консултации с еврокомисията да стигнат до решение какво да се прави с окомплектования реактор – дали да се изгражда у нас, или да бъде продаден.

Борисов призова и „политическите партии с по-добри връзки в Русия” да съдействат за реализацията на някой от двата варианта.

По-късно на брифинг енергийният министър Теменужка Петкова обясни, че са били отхвърлени всички останали претенции на "Атомстройекспорт", свързани с ескалация на цената, пропуснати ползи, неустойки, работи извън предмета на договора и разходи за демобилизация.

Как започна делото

Преди пет години руската компания "Атомстройeкспорт" подаде иск в Международния арбитражен съд в Париж срещу българската НЕК с искане за изплащане на неустойки за спирането на АЕЦ „Белене“. Претенциите бяха, че оборудването за централата е вече изградено и разходите за него трябва да бъдат компенсирани от България, а сумата – 1 млрд. евро.

Няколко дни по-късно пък НЕК внесе контраиск. Този път за 63 млн. евро за това, че руската компания е трябвало да изкупи старото оборудване от площадката в Белене. Последва нов иск от руската страна и така общата стойност на претенциите към България са на стойност около 1,2 млрд.евро.

Проектът за строежа на АЕЦ "Белене" бе прекратен през февруари 2013 г. Мотивът - липсват пари.