Бившият служебен премиер Георги Близнашки призова да не се посяга на независимостта на съдебната власт.

На кръгла маса за конституционния модел на Висшия съдебен съвет и предложенията за промени той отново заяви, че скъсяването на мандата на ВСС и отпадането на тайното гласуване на членовете ще означава да се сбогуваме с независимостта на съдебната система.

Според него скъсяването на мандата на ВСС до четиригодишен означава, че всяко Народно събрание ще си избира свой Висш съдебен съвет.

На обратното мнение е бившият зам.-председател на парламента Екатерина Михайлова. Тя заяви, че трябва да има промяна в устройството на съдебната власт, и добави, че не само е привърженик на намаляването на мандата на ВСС, но и на намаляване на мандатите на т. нар. "трима големи" в съдебната власт - главния прокурор и председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд.

Михайлова се обяви и за премахването на тайното гласуване на членовете на ВСС.

"За съжаление, съдебната система е и в основата на привличане на чуждестранни инвестиции. Защото само доброто данъчно законодателство, само създаването на другите предпоставки имат ефекта, който гоним, а именно - привличане на повече представители на чуждестранния бизнес", посочи председателят на парламента Цецка Цачева.