Нарушения в конкурса и договора за строеж на АЕЦ „Белене” констатира в свой доклад Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ).

Докладът е изпратен на прокуратурата, каза премиерът Бойко Борисов след днешното парламентарно заседание, посветено на искания от социалистите вот на недоверие към кабинета по съдбата на АЕЦ „Белене”.

Проверката на агенцията отчела нарушения в конкурсната процедура за изграждане на централата и в подписването на договора с руската компания изпълнител „Атомстройекспорт”. Освен това по проекта са сключвани допълнителни споразумения без одобрението на ръководството на НЕК и били възлагани дейности без обявяване на обществени поръчки.

Пред журналисти министър-председателят даде пример с допълнение за дейности извън обхвата на офертата на „Атомстройекспорт”: „Стойността на допълнение 3 от 10 юни 2008 г. надвишава близо 2 000 пъти прага, над който трябва да се провежда процедура по действащия към онзи момент Закон за обществените поръчки. Такава процедура не е проведена, допълнението е сключено без да се прилага законът.”

Снимка: Архив, БГНЕС
Снимка: БГНЕС

По думите на премиера решението за избор на изпълнител на проекта е взето без да бъдат постигнати договорености по всички въпроси. Според Борисов било ясно, че цената на централата не е 4 млрд., но липсвали и утвърдени от двете страни правила, по които да се определи новата цена. 

Докладът, който беше публикуван на страницата на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, хвърля светлина върху сумата, която Националната електрическа компания дължи на „Атомстройекспорт”. Според изнесените данни до края на март НЕК е платила близо 384 млн. евро с ДДС, а руската страна е отчела дейности на стойност над 410 млн. евро без ДДС. В същото време „Атомстройекспорт” е издала фактури за 21,3 млн. евро, които са осчетоводени от НЕК, но не са одобрени като разходи. Представители на българската и руската компания вече работят по определянето на точната сума на българските задължения.

Докладът на АДФИ отбелязва и нарушенията при обявяването на конкурса за избор на изпълнител на проекта през 2005 г., който се ангажира с проектиране, строеж и пуск на първите два блока на несъстоялата се атомна електроцентрала. Според документа при оценката на офертите на кандидатите са използвани различни методики. Без да бъдат постигнати писмени договорености по условията на договора, за победител в конкурса е обявен „Атомстройекспорт”. втори остава другият кандидат - „Шкода Алианс”.

Икономическото министерство публикува на сайта си и доклада на HSBC за „Белене”. Премиерът Бойко Борисов каза в парламента, че според икономическия анализ на консултанта цената на проекта ще бъде минимум 10 милиарда и 350 милиона евро, а в най-добрия случай произвежданото електричество ще струва 75 евро на мегаватчас.

  • Най-големият вредител в енергетиката е държавата, смята Богомил Манчев
  • Изваждаме файтоните и впрегатните волове, ако няма "Белене"
  • Руски зам.-енергиен министър пристигна заради "Белене" и "Южен поток"
  • България има седмица, за да предприеме стъпки за рестарт на "Белене"
  • Проектът "Белене" очаква новото правителство
  • БСП ще продължи да работи по проекта "Белене"
  • Социолози очакват невалиден референдум
  • Политиците отново в спор за точната цена на АЕЦ "Белене"
  • Заключение на АЯР: Проектът "Белене" е добър
  • Плевнелиев: Проектът за АЕЦ "Белене" може да се възобнови