Напрежение се наблюдава в редиците на Реформаторския блок, а причината е - спорове да остане ли на поста си министърът на образованието Тодор Танев.

Интригата започна след заседание на председателски съвет на РБ в петък. След него Даниел Вълчев от Движение „България на гражданите” (ДБГ) обяви, че от ДСБ искат смяната на министър Танев (той е министър от квотата на реформаторите във втория кабинет "Борисов").

Реформаторите нямат решение за смяна на министри от тяхната квота, обяви лидерът на ДСБ Радан Кънев днес.

Когато ДСБ иска оставки, това се чува много добре в държавата и дори на улицата, ако трябва, обяви Кънев. На въпрос какъв е процентът вероятност Танев да остане министър, той обяви, че един министър или става на 100%, или не става.

Кънев обяви още, че е разговарял с премиера Бойко Борисов и Борисов му казал, че Реформаторския блок трябва да направи анализ на работата на своите министри.

ГЕРБ не подкрепи предложението от Тодор Танев нови учебни планове.

"По повод свалянето на доверието от министъра на образованието, това ни беше съобщено на заседанието на Изпълнителния съвет и това беше позиция на лидера на ДСБ", каза в кулоарите на парламента Димитър Танев от ДБГ.

Днес в парламента Националният фронт за спасение на България (НФСБ), който е част от Патриотичния фронт, пък обяви, че снема политическо доверие от своя депутат Полина Карастоянова – председател на комисията по култура, защото е гласувала в подкрепа на въвеждането на акциз за малките казани за варене на ракия.