В ранната сутрин на 14 март 2014 г. Специализираният отряд за борба с тероризма прави опит да обезвреди 54-годишния Петко Петков в дома му в Лясковец. Той ги чака с боен арсенал, а баретите се оказват неподготвени за този развой.

Акцията не е планирана добре, признават после и от МВР. При нея загива баретата Емил Шарков, а трима негови колеги са ранени. МВР започва проверка, а първите посочени за виновни са двама оперативни служители от дирекцията във Велико Търново. Тогавашният главен секретар на МВР Светлозар Лазаров призна, че „операцията е провалена”.

Версията тогава е, че Петков е очаквал баретите, защото забелязал полицаите да снимат.

Без допирна точка с истината

„Видях, че никой няма желание да се доближава дори до истината. Защото техните точки нямаха дори половин допирна точка с действителността. Намерих хора, които да ми разкажат всичко от начало до край - от планирането на операцията до провеждането й и фаталния край за сина ми и за някои от момчетата”, разказва майката на Емил Шарков Ваня Рибчева.

Според нея се извършва „огромна манипулация” за прикриване на грешките на главния секретар Светлозар Лазаров, командирът на отряда Георги Гайков и началника на „Криминална полиция” Атанас Илков. Рибчева твърди, че хора от отдела на последния опитали да направят документ с невярно съдържание.

Снимка: bTV

Става дума за документ от Института по психология, който трябвало да даде профил на Петко Петков, а според него да се определи тактиката на баретите при атаката. И те да отидат не като на тренировка. Липсата на психопрофила се оказва ключова за акцията.

Първо понижени, после повишени

Шефът на Криминална полиция Атанас Илков е уволнен дисциплинарно година след акцията. По сигнал на Рибчева и втора проверка, извършена от служебния министър Йордан Бакалов, броят на наказаните достига 12 души.

Малко преди освобождаването му, името на Илков публично се замесва в друг скандал - в този с незаконното подслушване на политика Касим Дал.

Отстраняването на Илков обаче не е за политическия скандал. Официалният мотив - дисциплинарното  уволнение, защото е подвел Светлозар Лазаров за акцията в Лясковец.

Снимка: bTV

След съдебни дела е върнат в Криминална полиция в Пловдив. А преди дни повишен от служебния министър като изпълняващ длъжността директор на полицията в Пловдив

Как МВР реставрира своите кадри

Какво мисли Ваня Рибчева за новия кариерен възход на Илков?

Снимка: bTV

„Колкото по-некадърен е един човек, толкова е по-зависим става, така че аз въобще не се учудвам, че те си ги изваждат от ръкавите разни хора. Не само него - Георги Гайков, който беше уволнен тогава, година по-късно е върнат като заместник-командир на отряда. И сега е на стартов период да чака пенсионирането на командира на отряда, за да се върне отново командир. За самия Лазаров от достоверни източници знам, че сега, когато се е сформирал временния кабинет, той е бил първа писта отново за главен секретар на МВР. След това излезе информация, че се гласи за заместник-председател на ДАНС”.

Удобни на всяка власт

Майката на убития спецполицай питала членовете на втората комисия в инспектората защо не обявяват това, което вече са установили – че са скрити показания, които посочват към вината на Лазаров, Илков и Гайков. Без отговор. „Всичко се върти около това главния секретар да бъде оневинен, да бъде запазен. И като се има предвид, че в МВР ги пазят и ги реставрират. И прокуратурата не обърна внимание”.

По това време Софийската градска прокуратура се заема с разследването има ли виновни длъжностни лица. За въпросите си обаче Рибчева е пратена във Великотърновската, която няма информация по случая. Прокуратурата така и не се произнася има ли виновни длъжностни лица в МВР. 

„Това ми доказва на мен, че в тая държава няма нищо над прокуратурата и главния прокурор. Щото те като разпънат чадър над някого, прави каквото щеш, доказвай, както искаш”, откровена е почернената майка. Според нея „тези хора (МВР шефовете-б.р.) са удобни на всяка политическа партия”.

Снимка: bTV

Така 3 години след фиаското в Лясковец единственият обвиняем се оказва стрелецът Петко. Който получи доживотен затвор на втора инстанция.

От МВР не коментират назначенията и проверките за Лясковец. Атанас Илков и Светлозар Лазаров също не искат да говорят по случая.