Свалената от поста представляващ ВСС Соня Найденова допуска, че причина за рокадата в съвета може да е SMS скандалът от преди дни в съвета. Днес 13 кадровици се обявиха „за” смяната й с Димитър Узунов, а преди гласуването техни колеги напуснаха заседанието с мотива, че изборът е предварително решен.

Формалното обяснение на мнозинството във ВСС е, че номинираният от РЗС (чийто лидер Яне Янев понастоящем е съветник на премиера-б.р.) Узунов е по-опитен и ще се справи по-добре с разделянето на съвета на две камари.

Шефът на етичната комисия Ясен Тодоров заяви, че „малцинството не може да влияе на работата на ВСС”. Колегата му Калин Калпакчиев на свой ред коментира, че в кадровия орган „вее тоталитарен хлад”.

Найденова е един от 10-те членове на ВСС, които поискаха да бъдат направени разпечатки на служебните им телефони, за да се докаже, че не са „рапортували” с SMS-и на премиера Бойко Борисов за обсъжданията в съвета около скандала „Яневагейт”, в който той е замесен.

Узунов, който в записите с участието на Румяна Ченалова и Владимира Янева е сочен за приближен до министър-председателя, беше сред членовете, които се обявиха против подобна идея. Той днес не излезе пред камерите.

„За мен е важно да споделям това, което мисля, без да се притеснявам”, коментира Соня Найденова и допусна, че станалото днес е своеобразна „наказателна акция”.

„Може и така да изглежда. Не искам да е наказателна акция, разберете, стремежът ми винаги е бил с моите колеги от ВСС да работим заедно, да спорим, но да стигаме до някакво решение, което е приемливо", каза Найденова.

Тя подчерта, че задължението й като член на ВСС е да споделя какво мисли и е имало много случаи, в които позицията й се е разминавала с тази на колегите й.

„За себе си не открих отговор на въпроса и не получих отговор защо трябваше сега да се извърши тази промяна. Не открих отговор на въпроса дали моите качества, моите решение или моите думи са причината за тази смяна, или нещо друго", коментира Найденова.

Тя на този етап не мисли да подава оставка като член на съвета.