Твърдения на браншовици за нагласени търгове за дървесина, които дават преференции на няколко големи играчи на пазара, от седмица върнаха вниманието към бившия зам.-председател на комисията по горите Емил Димитров като „сив кардинал” в сектора, който „коли и беси”, докато екс земеделският министър Мирослав Найденов прекланя глава пред схемата. В нея бе намесено и името на бившия футболист Христо Стоичков, посочен като притежател на 150 000 тона дървесина без конкурс с „любезното спомосъществувателство” на Димитров.

Найденов, който сам се обяви за жертва на незаконно подслушване в кабинета „Борисов”, само месец след като получи три обвинения, продължи да поддържа защитна линия както за себе си, така и за своя „приятел” Емил Димитров в понеделник в „Тази сутрин”. Още преди да учредят партия БАСТА, Найденов предупреждавал Димитров, че ще бъде обект на атаки, а случващото се в последните дни било част именно от тях.

Бившият министър трябваше да отговори на обвиненията на браншовика Димитър Джоков след конкретна среща от февруари 2012-а, на която Димитров се появил неочаквано, „заглушавал” Найденов, а на финала обявил: „Държавата е наша, гората е наша и ще правим каквото си искаме”.

„Думи конкретно по начина цитирани не са казвани”, заяви Найденов. Според него всеки, който го познава добре, може да гарантира, че никой не може да му налага определено мнение. „На тази среща не съм прекланял глава. Когато са говорили другите, министърът мълчи, защото дава думата на поканените”, обясни той.

Власт дървесина купува

Найденов отрече Димитров да е бил фактор в определянето на правилата на играта в сектора с цел да бъдат облагодетелствани фирми, за които се твърди, че са свързани с него. Пред bTV обаче бизнесмени описаха далаверите в горите така - избрани фирми на близки до властта бизнесмени купуват дървесина на ниски цени от борсата, препродават я на значително завишени цени, а един човек с голяма власт взима всички решения в сектора.

Справка в регистъра на Изпълнителната агенция по горите показва, че през 2011-а и 2012-а сделките за покупка на дървесина от Държавното горско стопанство в Етрополе печели само една фирма - „Фабрика Медикет" АД. Търговският регистър посочва за неин представител и член на Съвета на директорите първия братовчед на депутата Емил Димитров - Димитър Димитров. Пак в същата фирма участва и 72-годишната майка на депутата. Докато роднините на Емил Димитров търгуват с дървесина, самият той е зам.-председател на парламентарната комисия по земеделие и гори. Като такъв прави промени в закона за горите и наредбата към него.

Кратка справка в регистъра за две сделки със сходно количество дървесина показва, че фабриката на роднините на бившия депутат Емил Димитров купува с около 8 лева по-евтино за кубик дървесина.

Изкривяването на пазара в полза на един играч дошло с въвеждането на борсовата търговия с дървесина, твърдят хора от бранша. И новите правила: продават се огромни количества дървесна, сумите за участие са непосилни, телефонен натиск.

Дървесината продават шестте държавни горски предприятия. „Тези шест предприятия се явяват като шест отделни юридически лица независими, но на практика тяхната политика - цени, всичко е напълно съгласувана. Както е съгласувано и на кого да продават”, заяви доц. Георги Костов - бивш зам.-министър на земеделието и горите. За него Мирослав Найденов твърди, че и в момента са в добри отношения, въпреки че неведнъж Костов обяви причината си да напусне изкривяване на принципите в закона.

Победители в търговете се оказват фирми, непознати на бизнесмените от бранша. Фирма „Триманс” ЕООД е регистрирана в Сърница през 2008-а. Година преди да започне да купува дървесина на борсата, оборотът й е хиляди левове, а печалбата минимална. Въпреки това участва в търгове, като депозира милиони. Друга фирма - нова за бранша, е „Глобал Пропъртис Консулт”. тя също купува на борсата големи количества дървесина, оказва се - на преференциални цени.

Надценката, с която фирми като „Триманс” и „Глобал Пропъртис Консулт” са препродавали, била около 25 лева на кубик, разказва бизнесмен от Троян. Оказва се, че на практика държавата в лицето на горските предприятия се е отказала от огромна печалба и е дала възможност крупните суми да отидат в ръцете на отделни фирми. Ресорният зам-министър по това време доц. Георги Костов отказал да подпише назначенията на някои от избраните за шефове на тези държавни горски предприятия. Били „хора без опит", някои свързани с Държавна сигурност. Говори се, че всички са били предложени от тогавашния депутат Емил Димитров.

Невинен до доказване на противното

Мирослав Найденов допусна Димитров да е ръководил посочената фирма, но това според него означавало тя да има връзки и с правителството на Тройната коалиция, тъй като била създадена много преди ГЕРБ да поеме управлението. Директорите на шестте държавни предприятия в сектора били съгласувани на високо ниво, включително и с премиера тогава Бойко Борисов, което значело, че са „избрали най-добрите”. Четирима от тях все още заемали позициите си и след смяната на властта.

Ниската цена на дървесината Найденов обясни с факта, че е в следствие на снеглом, което я прави нестандартна.

Димитър Джоков заяви пред bTV още, че на стоковата борса брокери са отказвали да представляват средни и малки фирми. В тези обвинения бившият земеделски министър отговори, като прехвърли отговорността върху Държавната комисия за стокови борси и тържища. Уточни, че само 3% от добива на дървесина е минал през стоковата борса.

Той припомни, че на твърдения за влиянието на един човек в сектора е отговарял по време на парламентарния контрол, сигнали са били изпращани и в прокуратурата. За момента обаче без негативен резултат за него.

Изпълнителният директор на Софийска стокова борса Васил Симов също обяви, че търговете се провеждат така, както повелява законът и „брокерите са самостоятелни играчи и изпълняват поръчките на клиентите, които имат договор с тях”. Той допълни, че изискванията са достъпни за всички, а дървеният материал от години се търгува на борсата. „На търговете се явиха около 40-50 фирми, бяха сключени тридесет и няколко договора. Колко са имали желание да участват не мога да кажа”, допълни той.

Един от авторите на сигнали срещу Найденов – Димчо Михалевски от Коалиция за България, коментира, че законът от 2011 година е бил насочен в посока да постави в пряка зависимост шестимата директори на държавните предприятие. Депутатът обяви, че съвсем скоро ще бъдат внесени промени в закона, които „моментално” да променят настоящото статукво.

Според Найденов обаче тези промени ще върнат преференциалните цени за големите фирми, което е лобистко. „Когато аз станах министър, всички говореха за обръчите от фирми около ДПС”. На въпрос за съществуването на кръг от фирми и около него и Емил Димитров, той отговори: „Около нас няма, нека някой да го докаже”.

Той припомни, че презумпцията за невинност важи до доказване на противното и сподели личен съвет: „Когато решихме с Емил Димитров да правим проекта БАСТА, аз му казах да е готов за атаки, това е част от тези атака”.