Няма нужда от нови закони, имаме достатъчно, но трябва да има кой да ги прилага, защото иначе стават безсмислени. Това каза Надежда Нейнски в предаването Лице в лице.

Според нея правителството, изпълнителната власт и парламентът трябва да покажат воля и да се обединят около определени фигури, които да поведат борбата с корупцията. „Когато говориш за реформи, трябва да покажеш кураж и способност точно по тези въпроси”, добави още Нейнски.

„Сигурна съм, че в ромските среди тези, които организират схемата с продаване на гласове, са най-виновни. Правителството ще си спечели огромна подкрепа ако посочи каналите и хората, които търгуват с гласове” поясни още тя. Нейнски определи България като държава на стратегиите, защото „имаме стратегии за всичко, но не се прилагат”.

„Можеш да направиш много ключалки на една врата, но ако няма кой да ги отключи, цялото действие се обезсмисля”, допълни още тя.

Според Нейнски България трябва да се осланя на вече работещи и изпробвани модели, като даде за пример посещението на Моника Маковей и нейната битка с корупцията в Румъния. „Виждат се стъпките, благодарение на които са се получили конкретни резултати в Румъния. Винаги когато толкова близка до нас страна покаже добри модели, ние трябва да ги следваме”, допълни още бившият министър.

Целия разговор гледайте тук: