След като националният съвет на СДС изключи депутатите Мартин Димитров, Ваньо Шарков и Димо Гяуров от редиците на партията, Надежда Нейнски също си тръгна от Раковски 134.

В отворено писмо до медиите и до председателя на СДС Емил Кабаиванов тя казва: „Не аз напускам СДС, СДС ме напусна”.

„В живота на всеки човек има моменти, в които се изправя пред труден, но важен избор. Моменти, в които поставя на изпитание морала си, ценностите си, дори, ако щете – мечтите си”, пише Нейнски.

На днешното заседание на партията бяха изключени онези депутати, които бламираха ръководството с отказа за издигане на номинацията на президента Петър Стоянов за конституционен съдия. Народните представители от СДС отказаха да подкрепят каквато и да било кандидатура с аргумента, че кризата с Конституционния съд е проблем на ГЕРБ и партията не трябва да е патерица на управляващите.

„Оказа се, че вярваме в различни неща. През последните седмици и месеци чух всякакви нападки по мой адрес. Не счетох за нужно да им отговарям. Но се случи нещо, което ме убеди, че вие сте стигнали твърде далеч, че сте преминали всякакви граници, че нямате път назад”, казва Нейнски в писмото си до Кабаиванов.

Тя заявява, че най-много я засегнало следното: „Чух ехото на ГЕРБ, че управлението на ОДС (1997-2001) е най-големият провал на българския преход.”

„Традиционната десница извърши демократизацията на България, върна собствеността на хората, овладя кризата, наследена от правителството на бившите комунисти, постави отново България на картата на Европа и света”, казва Надежда Нейнски и директно обвинява Кабаиванов в слугинаж на управляващите.

„Днес Вие искате да влезете във властта. Все Ви е едно как. Готови сте да платите всяка цена. Аз не съм готова”, пише Нейнски.

„За мен СДС не е търговска марка, не е значка за ревера”, се казва в кулминацията на писмото. „Аз няма да бъда част от това публично унижение. Не и след всичко, което съм преживяла. Не аз напускам СДС. С днешното решение СДС ме напусна”, завършва Нейнски с уговорката, че остава евродепутат от Синята коалиция.