Над 6,8 млн. българи могат  да гласуват утре за президент и вицепрезидент, малко по-малка е бройката, която може да гласува на референдума. Утре за първи път гласуваме задължително. Санкцията за тези, които не отидат да пуснат гласа си, няма да бъде наложена веднага.

Избирателят трябва да пропусне още едни президентски избори, за да бъде заличен от списъците. Утре за първи път имаме право и на наказателен вот. 

До момента не са постъпили сигнали или жалби за нарушения в деня за размисъл, каза говорителят на ЦИК Александър Андреев. Все още има места, в които се предават изборните книжа, но до 20 часа това ще бъде направено.

В столичния квартал „Младост” пък избирателите ще се изправят пред три избора: за президент,  референдум и районен кмет.

В последния момент законодателите промениха Изборния кодекс и в „Младост” хората ще се редят на една опашка пред една секция. Първоначалната идея е да има две отделни опашки.

Заради по-натоварения избор членовете на комисията в „Младост” ще са подсилени с още двама души и стават девет.

„Предполагам, че ще има напрежение въпреки, че ще сме подготвени за това, тъй като се очаква да има по-голяма избирателна активност”, коментира Цветан Гълъбов, член на СИК.

В кърджалийското Крайно село запечатването на секцията предизвика скандал. Часове наред изборните материали стояха на пътя заради отказа на председателя да ги остави на съхранение  в нея.

„То е като селски магазин, като кръчма  и общо взето е малко импровизирано”, обясни председателят на секцията Лидия Баракова.

В крайна сметка законът надделя и изборните материали  бяха пренесени в кръчмата, в която утре ще се гласува.  Проблемът обаче дойде, когато собственикът разбра, че  ще трябва да даде ключа за имота си на председателя на комисията.

Накрая полицията се намеси. Превръщането на кръчми и магазини  в секции е практика за родопската  община, за което собствениците  получават наем . За секцията в Крайно село  кметството ще плати  80 лева.