Правителството прие Националния план за действие по заетостта за 2015 г., съобщиха от пресслужбата на МС. Планът ще се финансира с предвидените в държавния бюджет 73 млн. лв., както и със средства от структурните фондове на Европейския съюз.

Във връзка с увеличаването на минималната работна заплата, от 1 януари се увеличава размерът на субсидираното трудово възнаграждение на включените в програми безработни лица на 360 лв. при пълен работен ден, а от 1 юли - 380 лв.

Сред новите програми, които ще стартират през 2015 г., са за обучение и заетост на продължително безработните лица и "Клио". В нея безработните ще работят от 6 до 12 месеца в дейности по реставрация, консервация, екскурзоводство, строителни дейности, туристическа анимация за паметници на културата и обекти на културно-историческото наследство.

С плана през 2015 г. са осигурени средства за заетост на 213 безработни и обучение на 96 такива.

По друга програма ще бъде осигурена заетост в частния сектор и обучение на 850 души. Част от работните места предвиждат при необходимост включване в сезонни и аварийни дейности за краткосрочна заетост.

Новост при финансирането на активната политика по отношение на заетостта е въвеждането на съфинансиране от работодателите при наемане на безработни на субсидирани работни места. Държавата ще субсидира 300 лв. за трудово възнаграждение ежемесечно за едно лице по всички мерки, а при безработни с висше образование – 380 лв., както и дължимите осигуровки. Останалата част от трудовото възнаграждение ще се осигурява от работодателя в частния сектор.

По мярката за наемане на продължително безработни лица ще се субсидира вече и част от трудовото възнаграждение в размер на 300 лв. и дължимите осигуровки (до сега се субсидираха само осигуровките).

Друга новост е, че в Националната програма "Асистенти за хора с увреждания" се въвежда подоходен критерий и за обгрижваните лица - техните доходи не трябва да надвишават линията на бедност. По тази мярка е планирано включването на около 2700 лица.

Определя се трудово възнаграждение от 430 лв. за наетите 100 младежки медиатори в общини с голям брой безработни и неактивни младежи по програма "Активиране на неактивни лица".

Увеличава се трудовото възнаграждение на младежите, включени в програма "Старт на кариерата" (от 400 лв. на 430 лв.), на ромските медиатори (от 340 лв. на 400 лв. за наетите със средно образование и от 400 лв. на 450 лв. на наетите с висше образование); на психолозите и мениджърите на случай (от 450 на 500 лв.) по програма "Активиране на неактивни лица" (мениджъри на случай ще работят в дирекциите "Бюро по труда" в областните центрове).

От държавния бюджет за проект "Красива България" са осигурени 3 млн. лв. Проектът ще осигури заетост на 550 безработни лица и професионално обучение на 200 регистрирани в дирекциите "Бюро по труда".

През 2015 г. ще бъдат финансирани 285 регионални програми, които ще осигурят заетост на 2800 безработни лица и обучение по част от професия на 150 от тях. Планираните дейности са в широк диапазон - поддръжка на уличната и пътната мрежа; поддържане на площади и паркови пространства; почистване на речни корита, дерета, озеленяване, отводнителни канали и др.

От мерките в Националния план за действие по заетостта през 2015 г. и при благоприятно развитие на стопанската конюнктура се очакват следните резултати:

коефициент на заетост за групата 15-64 г. - 61 процента;

коефициент на заетост за групата 20-64 г. - 65 процента;

коефициент на заетост сред по-възрастните лица (55-64 г.) - 50 процента;

коефициент на безработица (по данни от НРС) - да не надвиши 11,7 процента;

коефициент на безработица за групата 15-24 г. - да не надвишава 24 процента;

осигуряване на заетост със средства от държавния бюджет на 26 415 безработни
лица, в т. ч. нова заетост на 12 794 и обучение на 12 161 лица.