Новият директор на Главна дирекция Национална полиция е Христо Терзийски, досегашен зам.-директор на СДВР, съобщи днес вътрешният министър Веселин Вучков.

В структурата се сливат Охранителна и Криминална полиция. Терзийски е с 19-годишен стаж в системата на МВР.

„От днес влезе в сила промяна в Закона за МВР и други закони, като този за ДАНС. От днес на практика МВР има нов структурен организъм”, каза вътрешният министър.

Главната промяна е извеждането на ГДБОП от ДАНС и връщането му в МВР. Новият директор на дирекцията е Ивайло Спиридонов, досегашен зам.-директор на Криминална полиция с 20-годишен стаж в МВР. Той е назначен временно за срок от 1 година.

"Вероятно щатът на ГДБОП ще бъде не повече от 600 човека. Малко по-малка структура, по-мобилна и по-добре подготвена", заяви министър Вучков.

Той коментира, че новата правна рамка, която влиза в сила днес, изисква императивно нова процедура за назначаване на председател на ДАНС, на ДАТО и на главен секретар на МВР.

Министерски съвет трябва да обсъди това и да предложи на президента с указ да назначи тези три висши професионални длъжности, обясни Вучков. Той каза още, че утре или най-късно другата сряда такава дискусия ще се проведе в МС.

Веселин Вучков се обяви за пълно разсекретяване на делото „Червеи”, което сега се намира в прокуратурата.

„По-скоро ми прилича на някакъв криминален роман. Дори с елемент на ирония, отколкото на действителност. Но изглежда такива са нашите собствени национални нрави. Не искам обаче този скандал да се замита под килима. Има смисъл, ако се стигне докрай, и направим поуки за бъдещето”, коментира той.