В навечерието на новия политически сезон - нови регистрации за местния вот наесен.

Петте партии от Реформаторския блок пък, още не са готови с обща регистрация за изборите, а депутатите се чудят как да избегнат политическата агитация от парламентарната трибуна. 

От ранни зори в неделния ден партии се регистрираха за участие в изборите на 25-ти октомври. АБВ и България без цензура внесоха документите си.

Така към момента е ясно, че 19 партии влизат в битка за гласовете на избирателите. Оказва се обаче, че засега само три партии от Реформаторския блок са готови да се явят заедно на местния. Радан Кънев пък каза, че Цветан Цветанов е звянал на хора от Реформаторския блок, за да ги кани за кметове.

АБВ тръгват на избори с намерението да удвоят резултата си от парламентарните. В някои общини от партията са водили разговор за общо явяване с БСП. 

„Имали сме разговори с местни стуркутри и в част от общините ще постигнем съгласие, ръководството на БСП обаче обрича кандидатите си за кметове на изборна самота”, каза Румен Петков, зам.-председател на АБВ.

За първи път пък България без цензура отива на избори сама, без да е в коалиция. „Аз мога да се кандидатирам за кмет само в град Пловдив, тъй като там съм регистриран”, каза Николай Бареков, председател на партията.

Три от партиите в Реформаторския блок се разбраха за обща регистрация, в очакване са на отговора на Меглена Кунева и Божидар Лукарски. „Каквото и да се случи на местните избори, Реформаторския блок ще бъде коалиции от пет партии, няма да станете свидетели на никакви грозни сцени от миналото”, заяви Радан Кънев, лидер на ДСБ.

В същото време, за да се избегне политическата агитация в парламента, се заговори, че депутатите могат да почиват една седмица преди вота. 

„Аз се съмнявам, че седмица преди изборите заседанията ще бъдат концентрирани, изкушението да се осъществява предизборна пропаганда ще бъде голямо”, заяви Димитър Главчев, зам.-председател на Народното събрание.

„Какво означава да се злоупотребява с парламентарната трибуна тя е затова да се заявият политически речи, предизборната ситуцаия е част от целия политически пейзаж”, коментира Атанас Мерджанов от БСП.

Парламентът помни наказание на депутат от ДПС заради съмнения за политическа агитация покрай изборите в Сърница.

Ако няма заседания заради изборите, те ще бъдат компенсирани с извънредни. Работата на парламента започва в сряда, още тогава ще бъдат обсъдени на комисия и спорните промени в конституцията.