Ще имаме обща кандидатура на левицата с АБВ. Ще я разберете на 14 август, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова и уточни, че тогава номинацията трябва да мине през Националния съвет на БСП.

Хиляди социалисти се събраха на връх Бузлуджа за традиционния събор на левицата. Тази година той е под надслов „За България, която обичаме". Мнозина очакваха именно на Бузлуджа да бъде представен левият кандидат-президент, но стана ясно, че това няма да се случи сега, а на 14 август.

Разговори ще има и с „Движение 21” на Татяна Дончева на 9-и август, ще видим с какъв резултат, допълни Нинова.

„Има лидерски амбиции, но се надявам да проявим държавническо отношение и да ги оттеглим на втора линия и да излъчим човек, който да е олицетворение на гаранция за сигурност, спокойствие, обединител на нацията”, посочи Нинова.

Снимка: БГНЕС

Тя не пожела да разкрие дали кандидатът за президент ще е мъж или жена.

Увери обаче, че ще се заложи на човек, който е гарант за спокойствието, който е доказал в миналото, че може с твърда ръка и характер да защитава българския интерес, и има сърце за социалност.

Снимка: БГНЕС

Огнян Герджиков няма да бъде нашата кандидатура, той не е и в първите, които са получили най-много номинации, посочи още Нинова.

Председателят на Партията на европейските социалисти /ПЕС/ Сергей Станишев коментира пред журналисти, че социалистите трябва да бъдат единни и да имат воля за победа на президентския вот.

По думите му тези избори ще бъдат битка между БСП и ГЕРБ. Кандидатите на левицата трябва да са такива, че да вдъхнат увереност и емоция на хората от БСП да ги припознаят като свои и да направят силна кампания с кауза, смята Станишев.

Според него за "Движение 21" е ключово да имат свой кандидат на президентския вот, за да се "напомпат" за парламентарните избори. За АБВ е важно да подкрепят БСП, за да имат добри шансове за коалиция на парламентарните избори, защото с 1,7% как отиваш на избори, коментира той.

По данни на организаторите на събора на Бузлуджа тази година са присъствали над 50 хиляди членове и симпатизанти на левицата от цялата страна. Те получиха шапки и тениски на кампанията "Аз съм БСП".