С промяна в Закона за лекарствата ще бъде създадена информационна система за пътя на лекарствата от влизането им у нас, през търговците на едро и дребно до пациентите или до евентуално изнасяне в чужбина. Това обяви в студиото на „Тази сутрин” здравният министър Кирил Ананиев. По думите му мярката ще е срещу незаконния реекспорт на медикаменти.

„Проверката, която направихме с прокуратурата и МВР показа, че (в разследваната схема) участват и медицински лица – в болници, в болнични аптеки. Задържат се лекарства, които са необходими за пациентите и при нова доставка тръгват зад граница”, разказа министърът. По думите му предложената от МЗ система ще отчита какви количества влизат, колко са реимбурсирани от НЗОК и колко излизат от България, като при износ, свързан с недостиг от регионален или национален мащаб, ще се намесват контролните органи.

Към момента само от една акция срещу такава схема за установени 80 млн. лв. загуби за държавата, а проверяваните подобни нелоялни практики са няколко, отбеляза Ананиев. По думите му новите текстове ще разпишат ясни правила и отговорности за всички участници.

Министърът се ангажира, че с новия си бюджет НЗОК няма да обръща гръб на нито един пациент – въпреки обвиненията на президента заради мораториума за нови оригинални лекарства. „32 молекули са предложени за следващата година, за 29 има най-добрите лекарства, които се прилагат в Европа (…) Само за 3 молекули няма, те са за много редки болести, но за тях ще намерим решение през бюджета на МЗ”, подчерта Ананиев.

По думите му мораториумът е спестил най-малко 40 млн. лв. на касата и наложеното от държавния глава вето „никаква доказателствена сила”.

По темата със състоянието на държавните и общински болници Ананиев каза, че на 20 декември ще е готова проверката на над 200 договора на над 30 болници в 28 области и при установено ощетяване ще се търси отговорност. По думите му за мораториум за нови частни лечебни заведения не може да се говори, но с националната здравна карта НЗОК ще решава с кого да сключва договор и с кого – не.