Даренията са още една възможност МВР да си върши добре работата. Това е първият коментар на вътрешния министър Румяна Бъчварова, след като стана ясно, че с нейна заповед пада забраната ведомството да получава помощ.

Практиката с даренията беше спряна през 2013 г. и върната миналата година с новия закон за МВР.

Министър Бъчварова уточни, че просто е трябвало да издаде заповед и да се съобрази със закона. Тя успокои, че даренията са строго контролирани и се правят само от държавни предприятия или международни организации.

„Сумите не са големи, това, за което са били предоставени са по въпроси, по които нашите органи по места нямат възможност толкова бързо да реагират, за да осигурят основно поддръжката на техниката.", обясни тя.

Изключено е дарението да идва от частна компания или лице, допълни още вътрешният министър: „Има контрол за да недопуснем дарението в скрита форма на давление върху нашата дейност”.

Предисторията

Даренията в МВР имат дълга история. През 2011 г. bTV първа сигнализира за проблема с частната помощ към ведомството.

Бивши дарители разказаха как в замяна на дарение са получавали полицейска толерантност.

В първия мандат на кабинета Борисов бяха спрени частните дарения, и останаха държавните.

„Ние не можем да компрометираме системата заради тия дарения милион-два, не ги знам колко са”, каза тогавашният и сегашен премиер Бойко Борисов.

Докато беше вътрешен министър, Цветлин Йовчев забрани подпомагането на ведомството.

През 2015 година обаче министерството е получило консумативи за близо 2 милиона и 500 хиляди лева. Имало е нужда дори от трион и ъглошлайф.