Това политическо ръководство на МВР е амбицирано да предложи няколко мерки относно миграционния натиск в дългосрочен план, сред които създаване на единна миграционна структура и единен миграционен закон. Това заяви зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов по време на кръгла маса, предаде БГНЕС.

Ципов изтъкна, че ще се възстановят действията по Националната стратегия в областта на миграцията и интеграцията (приета по време на първия мандат на ГЕРБ – б.р.), заедно с хармонизиране на националната нормативна база с европейското законодателство.

Той посочи, че има нужда от промени в Закона за МВР, чрез които да се отделят Дирекция "Миграция" от ГД "Гранична полиция". По думите на Ципов, част от мигрантите сключват фиктивни бракове, за да получат определен статут, което утежнява националния бюджет.

От своя страна вицепремиерът Румяна Бъчварова отправи критики към правителството на Пламен Орешарски като заяви, че ако ГЕРБ било поставило работата в добра организационна готовност, то начинът, по който следващото правителство се е справило с миграционния натиск не е бил най-добрия, който сме могли да си пожелаем.

Според Бъчварова темата за миграцията е изключително важна заради конкретни задачи, които да бъдат решени, но и предизвикателства пред българското общество и политика.

„Имаме нужда от дългосрочна политика по този въпрос, не само за да се справим с тази глобална тенденция, но и защото хората, които по една или друга причина идват на наша територията и налагат да преосмислим отношението си към общите проблеми, към различните от нас”, заяви тя.

Според нея някои от случаите, които сме имали през последните месеци показват, че обществото ни не е напълно готово да посрещне бежанците.